'Brusselse' film Duelles rijft negen Magritte-prijzen binnen

Veerle Baetens in 'Duelles'

Duelles, dat zich in Brussel afspeelt, had maar liefst tien nominaties achter zijn naam staan voor deze tiende editie van de Franstalige filmprijzen, en kon er daarvan zaterdag negen verzilveren. De film won in de categorie 'Beste Film' onder meer van Le jeune Ahmed van de gebroeders Dardenne. Veerle Baetens, die een van de hoofdrollen speelt, won de prijs voor Beste Actrice.

Duelles is een Belgisch-Franse psychologische thriller van Olivier Masset-Depasse en was de grote slokop zaterdagavond op de uitreiking van de Magritte-prijzen. De Hitchcockiaanse film speelt zich af in Brussel in de jaren 1960. Na een drama dat een rustige buurt verstoort, sluipt de paranoia geleidelijk in de sterke vriendschap tussen twee vrouwen.

Vlaamse actrice Veerle Baetens won de Magritte-prijs voor Beste Actrice in de film. Baetens bedankte eerst regisseur Olivier Masset-Depasse op het podium: "Bedankt voor deze mooie rol." Nadien wendde ze zich tot Anne Coesens, haar tegenspeelster in de langspeelfilm: "Bedankt Anne, om mijn partner in crime te zijn. Je bent prachtig, je bent echt, je bent oprecht, je bent eenvoudig. Ik hou van je! We gaan deze prijs delen, want zonder jou... Een goede actrice naast je hebben, is nodig om een goede actrice te zijn."

Anne Coesens, die de rol speelt van Céline Geniot in Duelles, werd in dezelfde categorie genomineerd, naast Lubna Azabal (Tel Aviv on fire) en Cécile de France in Un monde plus grand.

Meer trofeeën

Andere categorieën waarin de prent onder andere zijn slag thuishaalde waren; Beste scenario of bewerking (Olivier Masset-Depasse et Giordano Gederlini), Beste actrice (Veerle Baetens), Beste acteur in een bijrol (Arieh Worthalter), Beste montage (Damien Keyeux), Beste filmmuziek (Frédéric Vercheval) en Beste geluid (Marc Bastien, Thomas Gauder, Héléna Réveillère et Olivier Struye).

De Belgische actuer Bouli Lanners kreeg dan weer de Magritte voor Beste Acteur voor zijn rol als Mario Messina in de film C'est ça d'amour van Claire Burger. Hij was niet aanwezig om de prijs persoonlijk te ontvangen. In C'est ça d'amour speelt Lanners de rol van een alleenstaande vader van twee dochters, die wanhopig wacht op de terugkeer van zijn vrouw.

Hij nam het in de categorie op tegen Kevin Janssens (De Patrick), Marc Zinga (La miséricorde de la jungle) en Benoît Poelvoorde (Le grand bain). Vorig jaar was Girl van Lukas Dhont een van de grote slokoppen op de prijsuitreiking van de Magrittes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?