BRUZZ selects: onze cultuurtips voor het weekend

© monsieurandrée
| Met de piano is Chassol een Franse componist en muzikant. Hij geeft dit weekend een concert in Brussel.

Zaterdag gaan de terrassen open en vervalt de avondklok: met deze versoepelingen komt het einde van de maatregelen langzaam in zicht. Naast een terrasje bezoeken zijn er nog meer dingen te doen dit weekend: zo is er een film van een jonge Irakees te zien in Bozar, gaat het Kunstenfestivaldesarts van start en viert het Brussels Gewest haar 32e verjaardag.

FILM

Bozar vertoont dit weekend de film 'The Runner' van de Iraanse regisseur Amir Naderi. Naderi is meerdere keren in de prijzen gevallen voor zijn werk. Hij heeft ook veel bijgedragen aan de opkomst en ontwikkeling van de nieuwe Iraanse cinema in de afgelopen twee decennia. Ben je verliefd op de film? Bekijk dan gratis online het verhaal van het jongetje Amiro dat alleen woont aan de kust van de Perzische Golf. Hij leerde al vroeg om te overleven en omdat hij op zoek is naar nieuwe horizonten, zou hij graag willen weten waar de vliegtuigen en vrachtschepen die hij om zich heen ziet naartoe gaan. Hij wil slagen en weet dat hij daarvoor moet vechten. En vooral dat hij moet rennen, rennen en nog eens rennen...

THE RUNNER
5/5 > 9/5, online

Amir Naderi
© Amir Naderi
| De jonge Amiro tijdens de film.

FESTIVAL

Kunstenfestivaldesarts is terug met de 26e editie! Het belangrijke festival voor kunstliefhebbers vindt plaats van 7 tot 30 mei en nog eens van 1 tot 7 juli. Gedurende enkele weken kunt u zowel online als in het echt hedendaags theater, performances, dans, film en beeldende kunst bijwonen. Bekijk bijvoorbeeld de Franse artiest Chassol, die een muzikaal portret heeft geschreven over Brussel in coronatijden. De Franse schrijver Edouard Louis, een revelatie in de literaire wereld, beschrijft zijn adolescentie en de moeilijkheden van het opgroeien als homo in een dorp in het noorden van Frankrijk. Lees hier meer over het festival.

KUNSTENFESTIVALDESARTS
7/5 > 30/5, KFDA
1/7 > 8/7, KFDA

Chassol
© monsieurandrée
| De Franse artiest Chassol.

EXPOSITIES EN DRANKEN

Culturele vrijplaats See U heropent het terras! De 'Guinguette' biedt lokale bieren, de foodtrucks voorzien in iets te eten. Voor wie liever cultuur komt opsnuiven zijn er twee tentoonstellingen: Uramado en Créons. Met Uramado ontdekken de deelnemers de Tanukis, natuurgeesten uit de Japanse mythologie. Daarvoor moet je eerst een app downloaden op je telefoon. Grafisch ontwerpster Julie Stephen Chheng gebruikt augmented reality (AR) voor deze interactieve tentoonstelling. De expo 'Créons' duikt in de wereld van de graphic novel 'L’autre part' met tekeningen, video, geluid en installaties.

URAMADO
1/5 > 31/9, SEE U
CREONS
1/5 > 26/2, SEE U
GUINGUETTE
8/5 > 9/5, SEE U


SEE U
© SEE U
| Expo - See u.

RONDLEIDINGEN

Ter gelegenheid van de 32e verjaardag van het Brussels Gewest organiseert Brussel verschillende rondleidingen om de stad beter te leren kennen. Brusselse organisaties als Korei, Brukselbinnenstebuiten of Pro Velo je mee op pad om de geheimen van de wijken van de hoofdstad te onthullen. Denk aan art nouveau-gebouwen, street art of de groene vallei van de Woluwe. Of breng een bezoek de Flageywijk, waar in de 20ste eeuw Portugese immigranten neerstreken langs de oevers van de vijvers of de moderne architectuur op het Heizelplateau.

RONDLEIDINGEN
8/5 > 9/5, BRUSSEL

 Heizelplateau
© Chris Friese
| Heizelplateau.

BRUZZ op 't terras

De stad maakt zich klaar voor zaterdag 8 mei. In Etterbeek worden zelfs hele straten afgesloten om ruimte te maken voor de terrassen. Het belooft een bijzondere dag te worden voor de horecasector. Zelf al klaar op het terras? Of op zoek naar inspiratie? Luister dan zaterdag tussen 16 en 20 uur naar de live-show 'BRUZZ op 't terras'. BRUZZ ontvangt gasten en brengt live verslag uit vanaf de vele terrassen die in Brussel opengaan na een half jaar sluiting wegens het coronavirus.

BRUZZ op 't terras
8/5, BRUZZ

IN BEELD Terras 13
© Ivan Put
| Terras in Brussel.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?