BRUZZ selects: onze cultuurtips voor het weekend

Het grootste muziekterras van Brussel 'Plein Air by Fuse' is terug.

Dit weekend in BRUZZ selects aandacht voor het festival 'Congolisation', dat zowel de geschiedenis van Congo als artiesten uit de Afrikaanse en Congolese diaspora in de kijker wil zetten. Daarnaast tippen we een tentoonstelling over oude trams en een wandeling door Brussel met kunstenaars. Tot slot stippen we een feest aan in onze agenda: Plein Air Fuse.

CONGOLISATION

Het festival 'Congolisation' wil de diversiteit van de Congolese en Afrikaanse diaspora en haar bijdrage tot de Belgische culturele sector in de kijker zetten. Diverse artiesten en kunstenaars zullen aanwezig zijn. Wij tippen alvast Anne Wetsi Mpoma met haar tentoonstelling 'Ndoto', die tot 17 juli te zien zal zijn in de KVS, en de internationale performer, choreografe en lerares Alesandra Seutin. Het publiek zal eveneens de kunstenaar NIX ontdekken. Hij is ook medeoprichter van het Afrikaanse streamingplatform Deedo en zal daarover vertellen. Het festival eindigt met de concerten van Miss Angel, een rapster uit Antwerpen en de rapper Isha. Lees hier meer over Congolisation.

CONGOLISATION
02/7 > 3/7, KVS
Lakensestraat 146, 1000 Brussel

Alesandra Seutin
© Saskia Vanderstichele
| Alesandra Seutin komt tussen om Aurel Zola (links) en Max De Boeck via een show(in Congolisation) die ze samen hebben opgebouwd.

EXPOSITIE

Het Trammuseum bezit een uitgebreide collectie voertuigen die al meer dan een eeuw in het straatbeeld van de hoofdstad rijden. Het museum is open tijdens de weekends en het publiek kan de verschillende wijken tussen het museum en Schuman ontdekken door mee te rijden met een van de historische trams die voor het museum vetrekken. En als het iets meer mag zijn: je kan de museumhallen en de voertuigen ook huren voor je eigen evenementen.

TRAMMUSEUM
3/7 > 4/7, van 13 tot 18 uur
Tervurenlaan 364
1150 Sint-Pieters-Woluwe

het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel
Het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel.

PLEIN AIR BY FUSE

Na het succes van vorig jaar is het grootste muziekterras van Brussel 'Plein Air by Fuse' terug. Vanaf 2 juli neemt de Brusselse nachtclub de site van Thurn & Taxis over voor een reeks muzikale evenementen die je bloed in het juiste tempo doen stromen. Elk weekend, van 16 uur tot middernacht, staan Belgische en internationale dj's achter de draaitafels op de stoep van het voormalige industrieterrein. Net als bij de vorige editie worden alle covid-19-maatregelen in acht genomen. Lees hier meer over dit evenement.

PLEIN AIR BY FUSE
2/7 > 8/8, Thurn & Taxis

PLEIN AIR BY FUSE
Plein Air by Fuse.

ART EN BIKE TOURS

In het kader van de 'Urban Summer' organiseren Bozar en Pro Vélo samen een aantal thematische fietstochten in Brussel. Voor deze gelegenheid zullen vier Brusselse kunstenaars een reisroute voor die een band heeft met hun artistieke werk en persoonlijke ervaringen. Gids en DJ Benjamin Tollet zorgt dan weer voor tochten tijdens dewelke de stad met een kritisch oog worden bekeken. Zijn favoriete thema's: dekolonosatie en de multiculturele stad.

Met schrijver Pascal Verbeken verkennen de deelnemers een aantal veranderende wijken. Een bezoek aan de site van Thurn & Taxis en het post-industriële Molenbeek liggen op zijn fietsroute.

Een artieste uit de straatkunstcultuur, Anthea Missy, zorgt voor zoals ze zelf zegt "een magische reis van poëzie 'L’amour vaincra!'"

Tot slot neemt de Belgische actrice en scenariste Anne Paulicevich de fietsontdekkers mee naar 'haar' Brussel: langs het kanaal, in het hart van de Marollen, op de hoek van een verborgen tuin,...

ART EN BIKE TOUR
3/7 > 4/7,10 uur tot 19 uur
Kunstberg, 1000 Brussel

Benjamin Tollet
© Willemjan Vandenplas
| Benjamin Tollet begeleidt fietstochten voor Pro Velo sinds 2005 en wandelingen voor Brukselbinnenstebuiten sinds 2008.

TOSCA

Met deze nieuwe productie en voorstelling van Tosca door de Spaanse regisseur Rafael R. Villalobos, wil De Munt een interessant onderwerp bespreken: de angst voor God, gebruikt als instrument van politieke overheersing. Villalobos zal de politieke, morele en religieuze druk belichten die het Vaticaan heeft uitgeoefend op de personages in Tosca.

TOSCA
2/7, 20 uur, De Munt
Muntplein 5, 1000 Brussel

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?