Gewest zoekt nieuwe invulling voor schuilkelder onder Vossenplein

© Forbidden Places
| Erfgoed Brussel zoekt een nieuwe invulling voor de bunker onder het Vossenplein.

De Erfgoedwacht van het Brussels Gewest doet een oproep naar ideeën om een oude bunker onder het Vossenplein nieuw leven in te blazen. De bunker is eigendom van Brussel-Stad en al twee jaar geklasseerd als stedelijk erfgoed, maar wordt volgens de gewestelijke dienst amper onderhouden.

Een ondergrondse bar of escape room pal onder het Vossenplein? Het zijn maar twee ideeën die de Directie Cultureel Erfgoed de voorbije week kreeg toegestuurd op hun vraag om een nieuwe invulling voor de bunker onder het plein te bedenken. Die bunker staat al twee jaar op de lijst van Brussels erfgoed, maar ondertussen doet eigenaar Stad-Brussel er niets mee.

"Als je een gebouw laat klasseren, moet je het ook onderhouden", zegt directeur Thierry Wauters van erfgoed.brussels. "De stad heeft in de hand wat ermee gebeurt. Nu heeft het geen bestemming, dus ook geen onderhoud. Dan riskeer je dat het verloedert."

De gewestelijke erfgoeddienst lanceerde de oproep vooral om de Brusselaars tijdens hun quarantaine wat mooie gebouwen te laten zien, zegt directeur Wauters. "Al doen we het ook om de stad eraan te herinneren dat het complex daar nog ligt en dat ze het heel origineel zouden kunnen uitbaten op toeristisch vlak. Het bestaat uit 300 vierkante meters onder de grond en de twee trappen naar boven zijn nog ongeveer intact. Waarom sluiten ze geen concessie af?"

Sanitair

In de reacties op Facebook wordt gebrainstormd over een feestzaal, een museum van de Marollen, een ondergrondse fietsenparking of gewoon heel veel openbare toiletten.

In de bunker ligt een water- en elektriciteitsaansluiting en tijdens de Tweede Wereldoorlog was er al sanitair geïnstalleerd. Het gebouw diende toen als schuilkelder voor de buurtbewoners tegen luchtbombardementen. Enkel de douches zijn nadien weggehaald en de twee trappen dichtgemetst. "Het zijn niet zo'n grote werken om die open te maken", zegt Wauters.

Bij Brussel-Stad reageert schepen van Erfgoed Khalid Zian (PS) dat de bunker momenteel niet onder hun prioriteiten valt. "Er is op dit moment niets voorzien als invulling", zegt zijn woordvoerster Florence Cabrera.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?