Kunstenaar spant rechtszaak aan om fresco te redden van sloop

© Saskia Vanderstichele
| De kunstwerken in de oude Delhaize.

Kunstenaar Jaune spant een proces aan tegen vzw Strokar en bouwbedrijf Besix Red. Zijn muurfresco in de voormalige Delhaize Molière op de Waterloosesteenweg in Elsene gaat onder de sloophamer. De zaak komt vandaag voor bij de Brusselse Handelsrechtbank.

Toen de voormalige site van Delhaize Molière leeg kwam te staan, kreeg vzw Strokar het akkoord om er een streetart-gaanderij van te maken. Een schare internationale en nationale streetartists werd opgetrommeld om ruim 5000 m2 aan te kleden met muurfresco's. Daaronder ook een muurhoog werk van de Brusselse straatartiest Jonathan Pauwels aka Jaune. Jaune ruilde een studentenjob als vuilnisman om in 2011 graffiti te ontwerpen, met de inmiddels legendarisch gele vuilnismannetjes die zich in allerlei bochten wringen. Zijn werk krijgt veel bijval in sociale media, maar deelde ook events als een kustfestival.

Het culturele project Strokar Inside kreeg in de media volop aandacht, vooral omdat het het eerste omvangrijke overdekte streetart-geheel is in België. Nu de eigenaar van de site, de immogroep Besix Red plannen heeft om muren te slopen voor nieuwbouw, werd opdracht gegeven aan vzw Strokar om de muurschilderingen te verwijderen.

Kunstenaar Jaune blijkt de eerste artiest te zijn die dat niet zomaar pikt. Hij spande een rechtszaak aan bij de Handelsrechtbank van Brussel, zowel tegen de bouwheer Besix Red als tegen de vzw Strokar Inside, die het kunstwerk bestelde. Het lege pand werd echter voor 'beperkte duur' door immogroep Besix Red ter beschikking gesteld van Strokar. De einddatum was 31 december 2019.

Eerder al werd geprobeerd om de hele gaanderij door het Brusselse Gewest te laten klasseren, maar die zag hiervan af. Gezien het de bedoeling is om het pand nu te verbouwen, zal het hele project tegen de vlakte gaan. Vandaar dat Jaune een spoedprocedure heeft aangevraagd. De zaak wordt normaliter dinsdag 14 januari behandeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?