Vervoort wil algemene mondmaskerplicht begin volgende week bespreken met burgemeesters

© PhotoNews
| Versoepeling van de coronamaatregelen: sinds 8 mei 2021 mogen cafés en restaurants hun terrassen opnieuw plaatsen.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil begin volgende week de algemene mondmaskersplicht bespreken met de 19 burgemeesters van Brussel. Dat zegt hij tijdens de persconferentie die volgt op het Overlegcomité.

Ook mag de horeca vanaf 9 juni zowel binnen als buiten open blijven tot 23.30 uur. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens dezelfde persconferentie. Ook mogen werknemers vanaf woensdag weer één dag per week naar het werk.

Met de zomer in het vooruitzicht spreekt federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) ook over de regels betreft het reizen naar het buitenland. Vanaf 1 juli zal wie België in wil ofwel volledig gevaccineerd moeten zijn, een herstelcertificaat hebben of een negatieve pcr-test voorleggen. Deze regels gelden ook voor festivals. Wie nog niet de kans heeft gekregen om zich volledig te laten vaccineren, heeft recht op twee gratis pcr-testen.

Wie terugkeert uit een rode zone en een Europees covid-certificaat heeft, hoeft niet in quarantaine, bevestigt premier De Croo. Wel bouwt het Overlegcomité een 'noodrem' in met verplichte quarantaine van 10 dagen voor Belgen die uit hoogrisicozone met gevaarlijke variant terugkomen.

Bedoeling van die maatregel is de verspreiding van die varianten een halt toe te roepen. Voor niet-Belgen geldt een inreisverbod voor wie de afgelopen veertien dagen in zo'n hoogrisicogebied is geweest.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?