1,2 miljoen extra steun voor cultuurinstellingen die afhangen van Cocof

© Bart Dewaele
| Rudi Vervoort (PS), Brussels Minister-President.

De Brusselse regering heeft een extra steunfonds van 1,2 miljoen euro ingesteld voor cultuurinstellingen die afhangen van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof).

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), in de Cocof bevoegd voor cultuur, kondigde het extra fonds vrijdagmiddag zelf aan. Hij stipte nogmaals aan dat de cultuur en evenementensector zwaar geraakt is tijdens de coronacrisis. De regering van de Franstalige Brusselaars stelt daarom 1,2 miljoen euro beschikbaar voor de sector, bovenop eerder aangekondigde steunpremies.

Concreet kan onder bepaalde voorwaarden een bijzondere subsidie toegekend worden van maximaal 4.000 euro. De premie kan gebruikt worden om tot een bedrag van 2.000 euro kosten te dekken, die normaal betaald zouden worden met de inkomsten die door de crisis verloren zijn gegaan. De subsidie kan ook tot 2.000 euro kosten dekken die aangegaan werden om de activiteiten opnieuw te starten of voort te zetten tijdens de lockdown. Daarmee kan tegemoet gekomen worden in de kosten om de gezondheid van de werknemers en deelnemers te beschermen.

Steun aan artiesten

“Deze subsidie kan ook en vooral dienen om artistieke prestaties te bekostigen," licht Vervoort toe. "Veel artiesten zijn zonder werk gevallen en hebben in de komende maanden maar weinig vooruitzicht op werk. Dit is dus het moment om de culturele verenigingen te steunen. Zo kunnen zij artistieke prestaties die door de lockdown afgezegd moesten worden, betalen of, nu de lockdown afgebouwd wordt, juist weer een beroep doen op de diensten van artiesten."

Het extra fonds hangt samen met de maatregel om verenigingen hun toegekende subsidies voor afgelaste of uitgestelde evenementen te laten behouden. Volgens Vervoort “is deze flexibele aanpak nodig om de organisaties te helpen in deze bijzondere tijden op een andere manier te zorgen voor cultuur, zonder dat de artistieke dienstverleners moeten inboeten aan middelen en zonder dat de banen in de sector op de helling komen te staan." De COCOF heeft deze beslissing verlengd tot 31 december 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?