2023 wordt het jaar van de art nouveau in Brussel

© EB- Photographe voituron.
© EB- Photographe voituron.

Om de status van Brussel als art-nouveauhoofdstad te bestendigen, heeft de Brusselse regering beslist om 2023 aan de art nouveau te wijden. In afwachting lanceert de regering een Art Nouveau Pass waarmee men kan kiezen uit zeven art-nouveauparels. Dat kondigden minister-president Rudi Vervoort, staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet en minister Sven Gatz, bevoegd voor het imago van Brussel, donderdag aan.

Vandaag zijn meer dan 250 art-nouveaugebouwen deels of helemaal beschermd en bijna 1.000 voorwerpen zijn opgenomen in de Brusselse inventaris van het bouwkundig erfgoed. Volgens Pascal Smet blijven de aanvragen voor bezoeken stijgen. De recente openingen voor het publiek van het Solvay- en het Cauchiehuis droegen daar toe bij.

Om iedereen de kans te geven de art-nouveaumeesterwerken van Brussel te ontdekken, is er vanaf nu een all-in-onepass. Deze Art Nouveau Pass laat je drie opties kiezen uit zeven iconische art-nouveauparels, namelijk het Autrique Huis, het Cauchiehuis, het Hortamuseum, het Solvayhuis, het MIM - Muziekinstrumentenmuseum, het Belgisch Stripcentrum en de voormalige winkel van edelsmederij Wolfers Frères , die werd heropgebouwd in het Museum Kunst & Geschiedenis.

Er zijn twee formules, telkens goed voor een bezoek van drie art-nouveautrekpleisters in een periode van zes maanden na de aankoop. In de eerste formule, aan een voorkeurtarief van 19 euro, kan je kiezen uit zes opties, met uitzondering van het Solvayhuis. De tweede formule, voor 29 euro, bevat een bezoek aan het Solvayhuis en twee locaties naar keuze uit de bovengenoemde lijst. De pas is vanaf 10 juni te koop op Artnouveaupass.brussels.

2023, jaar van de art nouveau

Om de status van Brussel als art-nouveauhoofdstad te bestendigen, werd beslist om 2023 aan de art nouveau te wijden. De komende maanden zullen verschillende Brusselse, Belgische en internationale partners samenzitten om het programma samen te stellen. Er zullen niet alleen tentoonstellingen en colloquia worden georganiseerd, maar ook gebouwen open gaan voor het publiek. De restauratiewerken daarvoor zullen worden begeleid en ondersteund.

In 2021, 2022 en 2023 zullen grootschalige restauratiewerken plaatsvinden (Bloemenwerf, Cauchiehuis, Solvayhuis, Huis van Eetvelde, Huis Frison, Stocletpaleis, Woning Beukman en Hotel Hannon, dat begin 2022 opengaat).

Het Gewest blijft, vooral financieel, steun bieden aan de verschillende Brusselse musea en instellingen waar je de art nouveau kan bewonderen, zoals het Hortamuseum, het Solvayhuis, het Cauchiehuis, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (waarvan de nieuwe art-nouveauvleugel voor het eerst een door Victor Horta ontworpen wintertuin in scene zal zetten), en het Belgisch Stripcentrum.

Daarnaast wordt meer ingezet op bezoeken met gids (individueel, groep, enz.) aan art-nouveaugebouwen en in 2023 komt er een speciale editie van het BANAD Festival. Nieuwe locaties zullen uitzonderlijk hun deuren openen, zoals Bloemenwerf, dat in 1895 door Henry van de Velde werd gebouwd en de Woning Beukman, in 1900 gebouwd door Albert Roosenboom

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?