© www.pascalsmet.brussels | Hotel van Eetvelde

Brussels Gewest koopt kantoor van Hotel van Eetvelde

AD
© BRUZZ
05/09/2022

Het Brussels Gewest heeft het kantoor van Hotel van Eetvelde aangekocht voor twee miljoen euro. Het iconische gebouw werd ontworpen door Victor Horta en is werelderfgoed. De aankoop ervan maakt deel uit van de strategie om van Brussel de art nouveau-hoofdstad van te maken. Vanaf begin volgend jaar zullen rondleidingen in het gebouw starten.

Het Hotel van Eetvelde aan de Palmerstonlaan werd opgetrokken in drie fasen: in 1895-1897 het centrale deel, in 1898-1900 de westvleugel en in 1900-1901 de oostvleugel. Na het overlijden van mevrouw van Eetvelde in 1920, werd het pand in tweeën gesplitst. Het kantoor, dat vroeger met het hotel was verbonden, werd van het hoofdgedeelte gescheiden.

Edmond van Eetvelde

De opdrachtgever van het gebouw was baron Edmond van Eetvelde, diplomaat en adviseur van koning Leopold II. Eind 19e eeuw gaf hij de opdracht aan architect Victor Horta om zijn stadswoning in Brussel te ontwerpen. In het gebouw duiken verschillende elementen op die verwijzen naar de toenmalige kolonie.

In 2000 werd het gebouw samen met drie andere werken van Horta - het Hortahuis, Hotel Tassel en Hotel Solvay - opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Hotel van Eetvelde
© www.pascalsmet.brussels | Kantoor Hotel van Eetvelde

Diplomatieke vertegenwoordiging

Tot voor kort werd het Hotel Van Eetvelde gebruikt als diplomatieke vertegenwoordiging voor de vorige eigenaar. In juli 2020 werd het pand te koop aangeboden en sinds juli 2022 is het Gewest de officiële eigenaar, dankzij de financiële middelen van Beliris.

Synergrid, de federatie van de netbeheerders elektriciteit en aardgas in België, is de eigenaar van het hoofdgebouw.

Art nouveau-hoofdstad

De aankoop van het gebouw is geen alleenstaand geval. Een tijd geleden kondigde Brussel aan dat de stad zich wil positioneren als art nouveau-hoofdstad om het erfgoed wereldwijd te promoten. Ook Hotel Solvay, het Cauchiehuis en het Hotel Hannon zijn sinds kort toegankelijk voor het grote publiek.

“Deze aankoop strookt met onze strategie en ambitie om onze positie te versterken en Brussel nog meer internationale uitstraling te geven”, aldus Pascal Smet, staatssecretaris voor Erfgoed. “Door ons erfgoed terug te geven aan het grote publiek, maken we de Brusselaars nog fierder op hun stad en voegen we een belangrijke toeristische troef toe."

Vanaf begin volgend jaar zullen rondleidingen in het gebouw starten.

Kantoor Hotel van Eetvelde
© www.pascalsmet.brussels | Links naar rechts: Pascal Smet, Rudi Vervoort, Karine Lalieux

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni