Brussels Philharmonic speelt laatste woorden van Jezus in Basiliek Koekelberg

© PhotoNews
| De Nationale Basiliek van het Heilig Hart in het Elisabethpark in Koekelberg.

Het Brussels Philharmonic orkest wekt op 25 september, met het muziekstuk "Die sieben letzten Worte" van componist Joseph Haydn, de laatste woorden van Jezus tot leven in de Basiliek van Koekelberg. De plaatsen voor het concert zijn beperkt omwille van de coronapandemie.

De klassieke grenzen tussen muzikanten, dirigent en publiek vervagen tijdens het concert "Die sieben letzten Worte". In de Basiliek van Koekelberg zal een deel van de muzikanten tussen het publiek spelen, terwijl het zaalpersoneel ronddwaalt in capes, volledig in de tijdsgeest van het stuk. Acteur Johan Leysen, die Jezus speelt, geeft live tijdens het concert de laatste woorden van Jezus gestalte. Dirigent van dienst is de Fransman Hervé Niquet.

Op visueel vlak worden lantaarns opgesteld die vanuit het publiek de Basiliek verlichten en op enkele grote schermen worden poëtische beelden geprojecteerd. "Die totaalbeleving is iets waar we altijd naar op zoek gaan. Want de impact van de muziek wordt versterkt als we ook de beleving en de ervaring van het publiek centraal zetten. We willen een plek en een moment creëren waar mensen het verdriet en verlies van de voorbije maanden een plaats kunnen geven. Live klassieke muziek luisteren helpt daar zeker bij", vertelt Gunther Broucke, intendant Brussels Philharmonic.

De interpretatie van "Die sieben letzten Worte" wordt twee keer gespeeld op vrijdag. Eenmaal om 18.30 uur en eenmaal om 21 uur. Er zijn slecht 150 plaatsen per voorstelling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?