Brusselse cultuurhuizen in het verzet: 'Wij werken veilig, wij werken verder'

© Ivan Put
| "Al geruime tijd hanteert de sector vakkundig uitgewerkte protocollen," klinkt het.

De Munt, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Bozar, het Belgisch Nationaal Orkest en het Théâtre National hebben in een gezamenlijk persbericht laten weten dat ze niet meer willen sluiten. Ze kunnen geen begrip opbrengen voor de stemmen die opgaan om alle indoorevents te verbieden.

"En wel hierom: al geruime tijd hanteert de sector vakkundig uitgewerkte protocollen, maskerplicht, Covid Safe Ticket, werken in bubbels, laten we onze mensen meermaals per week testen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Daar komt dan nog eens bij dat we werken in een goed verluchte ruimte - met een door de virologen gecontroleerd ventilatiesysteem - voor een zittend publiek dat de hele tijd, gemondmaskerd en wel, recht voor zich uitkijkt", stellen de cultuurhuizen.

In de gezamenlijke verklaring benadrukken ze dat de cultuursector al 18 maanden meewerkt aan constructieve en veilige oplossingen. Het huidige voorstel geeft hen "een akelige déjà-vu", met een voorstel dat voor hen "niet wetenschappelijk gestoeld is". Onder de grote Brusselse cultuurhuizen heerst het gevoel dat de politici hun sector niet ernstig nemen.

"We betreuren bovendien dat dergelijke maatregelen boven het hoofd van de sector worden genomen, zonder overleg, zonder uitleg, zonder na te gaan waar de reeds strenge protocollen eventueel kunnen aangepast worden", stellen ze.

De Munt, de KVS, Bozar, het BNO en het Théâtre National vragen dat ze in deze eindejaarsperiode mogen blijven ontroeren, vragen stellen, zin geven, eenzaamheid verlichten en troost bieden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?