BRUZZ select: Algerije, Mexico en Oud-Molenbeek bezoeken

Dit weekend vindt Festival Panafricain d’Alger plaats in Cinematek.

Leer dit weekend Algerije, Mexico en Oud Molenbeek op een nieuwe manier kennen via tentoonstellingen en films. BRUZZ selecteerde een aantal interessante culturele hotspots om te ontdekken. Check het zeker.

EXPO

Stichting A stelt 'Schaduwlijnen' voor, een tentoonstelling van curator Alex Fabry, gewijd aan het werk van de Mexicaanse fotografe Graciela Iturbide, dat grotendeels bestaat uit portretten van de vrouwen van Juchitán. Graciela legde ook veelvuldig haar indrukken vast het droge en ontvolkte Amerikaanse zuiden.

GRACIELA ITURBIDE - SCHADUWLIJNEN
21/1 - 2/4, 13.00
Stichting A

www.fondationastichting.com

Stichting Graciela Iturbide Schaduwlijnen
© visit.brussels
| Stichting Graciela Iturbide Schaduwlijnen- portret van de vrouwen van Juchitán

VOORSTELLING

In PUNKT speelt een trio performers met het idee te kunnen vliegen. Bahar Temiz, begeleid door Amanda Barrio Charmelo en Igor Shyshko, beweegt zich tussen de grenzen van dans en beeldende kunst en behandelt thema's als hoogte, expansie, lucht, adem en veranderende perspectieven. Sounddesigner Charo Calvo ontwikkelde het idee van 3.1. luidsprekers en vergroot zo het geluidsveld rondom het publiek. Het extreme spectrum van de muziek versterkt het idee van de vrije val en zwaartekracht. Lees hier haar interview.

PUNKT
20>21/1
KVS
www.kvs.be

Voor haar creatie PUNKT in KVS, neemt Bahar Temiz verhalen van de eerste ballonvaarders als vertrekpunt voor haar choreografie
© Danny Willems
| Voor haar creatie PUNKT in KVS, neemt Bahar Temiz verhalen van de eerste ballonvaarders als vertrekpunt voor haar choreografie.

FILM FESTIVAL

Brussel organiseert in samenwerking met de Algerijnse ambassade in België een aantal culturele activiteiten onder de noemer van '60 jaar Algerijnse Cinema'. Dat naar aanleiding van 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Algerije. Onder andere ook de vertoning van de film Festival Panafricain d'Alger staat gepland. Deze vertoning wordt omschreven als één grote feestelijke bijeenkomst van volkeren in strijd tegen het koloniale juk. Bovendien krijgt de kijker een Algerije te zien als plek waar revolutionaire bewegingen uit de hele wereld samenkwamen.

FESTIVAL PANAFRICAIN D'ALGER
21.01 > 14/2
Cinematek
www.cinematek.be

Festival Panafricain d’Alger
© Cinematek
| Festival Panafricain d’Alger

RONDLEIDING

Het MigratieMuseumMigration (MMM) organiseert zaterdag een rondleiding in Brussel over de eerste generatie gastarbeiders, de eerste opvang in het Klein Kasteeltje, over ballingen, over oorlogsvluchtelingen, over Europeanen die gebruik maken van het vrij verkeer binnen de EU en alle anderen. Na de rondleiding in het museum staat ook een wandeling geprogrammeerd in Oud-Molenbeek. Deelnameprijs bedraagt 22 euro.

MMM BEZOEKEN EN WANDELING IN OUD MOLENBEEK
21/1, 14.00
MigratieMuseumMigration
www.flagey.be

Het MigratieMuseum in Oud-Molenbeek
© MigratieMuseumMigration
| Het MigratieMuseum in Oud-Molenbeek.

KUNSTATELIER

Het collectief Muesli, samengesteld uit kunstenaars Louis Darcel Hannah De Corte en João Freitas, opent zijn atelierdeuren om zijn tweejarige residentie in Kult XL af te sluiten. Er vindt ook een leuk familiebezoek plaats om het werk van een ander Granola-collectief te ontdekken. Na de diverse rondleidingen wordt ook een creatieve workshop voorgesteld door hetzelfde collectief. Allerlei mensen kunnen deelnemen om enkele experimenten tussen kunst en wetenschap te realiseren. Kinderen van 6 tot 12 jaar zijn ook uitgenodigd. Reserveren is verplicht.

ATELIER EN WORKSHOP VOOR GEZINNEN
22/1, 10.00 - 12.00
www.culture.ixelles.be

Kult XL

KULT XL Atelier
© KULT XL Atelier
| KULT XL Atelier.
Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?