BRUZZ select: onze cultuurtips voor het weekend

kanal_2022_kinshasa_ntonga_6_c_kristien_daem_1.jpg
© Kristien Daem
| Deze expositie is ook een manier om een brug te slaan tussen Kinshasa en Brussel.
© Kristien Daem
| Deze expositie is ook een manier om een brug te slaan tussen Kinshasa en Brussel.

BRUZZ is terug met een selectie tips voor het weekend. Cultuurliefhebbers kunnen kiezen uit twee festivals, een tentoonstelling over de stad Kinshasa en een designbeurs. Tot slot is er nog het concert van gitariste Vitja Pauwels in Flagey.

FESTIVAL

Het Saint Jazz Festival is terug op verschillende locaties in Sint-Joost-ten-Node. Voor de 36ste editie staat de Amerikaanse singer-songwriter Beverly Jo Scott, die in Brussel woont, op het podium. Zij brengt met 'Satin Dolls' een eerbetoon aan de legendarische Billie Holiday, èn aan zangeressen die door haar werk werden beïnvloed, zoals Nina Simone en Dinah Washington. De Brusselse componist en pianist Charles Loos brengt dan weer hulde aan Jean Demannez, de oprichter van Saint Jazz die afgelopen winter overleed.

SAINT-JAZZ
23 > 24/9
Botanique en Jazz Station
www.saintjazz.be

FESTIVAL

Na het succes van de eerste editie is Poetik Bazar terug voor de tweede jaargang. Er staat heel wat op het programma, zoals een tweetalige uitgeverijbeurs, lezingen en ontmoetingen met schrijvers uit andere landen: Frankrijk en Nederland. Dit alles in een feestelijke sfeer met slam-, rap- en dj-sets. Dichter Mustafa Kör is er ook bij. Lees hier het interview met hem.

POETIK BAZAR
23>25/9
BE-HERE
www.poetikbazar.be

Dichter des Vaderlands Mustafa Kör
© Bert Potvliege
| Dichter des Vaderlands Mustafa Kör.

EXPO

Het Kanal - Centre Pompidou houdt samen met enkele partners de tentoonstelling 'Kinshasa (N)tóngá'. De expo belicht een unieke visie op de Congolese hoofdstad, haar ontwikkeling en haar stedelijke structuur. (N)tóngá dat zoveel betekent als 'naald' of 'bouwwerf' in het Lingala, verwijst naar het grillige verloop dat haar evolutie tot vandaag kenmerkt. Deze expo slaat ook een brug tussen de twee hoofdsteden: Kinshasa en Brussel. Lees hier meer over Kinshasa (N)tóngá.

KINSHASA (N)TÓNGÁ
23/9 > 20/11
Het Kanal - Centre Pompidou
www.kanal.brussels

kanal_2022_kinshasa_ntonga_10_tankila_studio_c_kristien_daem.jpg
© Kristien Daem
| Kinshasa (N)tóngá.

BEURZEN EN SALONS

In het Gare Maritime vindt de Contemporary Design Market plaats. Een vijftigtal Belgische ontwerpers tekenen present, samen met ontwerpers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Deze editie richt zich op een vernieuwd concept: BINÔME, dat een duo uit verschillende culturen samenbrengt. De eregast van dit jaar is studiokhachatryan, van de Armeense ontwerper Noro Khachatryan. Er zijn verschillende exposities en conferenties gepland. Lees hier meer over het evenement.

CONTEMPORARY DESIGN MARKET
24 > 25/9
Gare Maritime
www.designmarket.be

brussels_design_market.png
Brussels Design September.

CONCERT

Vitja Pauwels wordt voorgesteld als de meest dynamische man van de Brusselse muziekscene. In Flagey zal hij zijn eerste soloalbum 'Drift by/sink' presenteren. Hij is geboren in 1989 en groeide op in Vilvoorde. Na zijn studies ingenieursarchitectuur aan de VUB, specialiseerde hij zich in gitaar aan het Conservatorium van Antwerpen. Wil je Pauwels ontdekken? je kan hier zijn interview lezen.

VITJA PAUWELS SOLO
24/9, 18.30
Flagey
www.flagey.be

vita_pauwels.jpg
© Heleen Rodiers
| Vitja Pauwels speelt al gitaar sinds zijn vijfde jaar.
Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?