Cabin fever: Mahina Ngandu

© BRUZZ
05/03/2021

Internationale vrouwendag en Black History Month: maart is een vruchtbare bodem voor de lockdowntips van zangeres, actrice, danser en allround kunstenaar Mahina Ngandu.

Mahina Ngandu, kortweg Mahina, noemt zichzelf een artistieke kameleon: ze wil zich niet in één kunstvorm uitdrukken, maar in zoveel mogelijk gedaanten. Ze is actrice, maar ze schildert ook, ze is gulzig als het op dansen aankomt, ze schrijft al van kleins af proza en ze timmert aan een muzikale carrière. Met 'Harmony' had ze vorig jaar al een heerlijke single uit die doet dromen van onze eigen Aaliyah, een ep met nieuw werk moet haar later dit jaar bij een breed publiek introduceren als veelzijdige zangeres en rapster. “Ik wil dat het publiek in de toekomst een bigger picture krijgt van mij als kunstenaar.”

Wie nu al een idee wil hebben van Mahina's muzikale kunnen, moet zeker inchecken bij de livestream van La Belle Hip Hop, dat op internationale vrouwendag (8 maart, dat weet u natuurlijk wel) raptalent van eigen bodem in de spotlights zet met een livestream vanuit de Botanique, met onder meer ook Martha Da'ro en Lisette Lombé. “Ik heb er in 2017 al een keer opgetreden,” vertelt Mahina. “Het festival duurt tot 15 maart, er zijn allerlei activiteiten gepland, zoals live painting, een boekvoorstelling en ateliers. Het festival brengt ook een mixtape uit met vijftig internationale mc's, de opbrengst gaat naar instellingen die mishandelde vrouwen ondersteunen.”

1743 CABIN Shahrazad Ali

Op 8 maart is het niet alleen internationale vrouwendag, de hele maand maart is het Black History Month. Daar past een boek als The blackman's guide to understanding the blackwoman van de Amerikaanse schrijfster Shahrazad Ali perfect bij. “Elke zwarte vrouw zou dit moeten lezen,” zegt Mahina. “Ik heb er zelf bij geweend, nagedacht, gelachen, maar vooral veel gevoeld. Het is een ode aan zwarte romantische liefde en een verduidelijking van hoe zwarte liefde een sleutel­element kan zijn voor een succesvolle zwarte gemeenschap.”

Wie zich nog meer wil verdiepen in de zwarte geschiedenis, moet beslist Yaya na leki lezen, “een briefwisseling tussen twee personen met Congolese roots, Moussa Don Pandzou ('yaya', de grote broer) en ('na') Lieven Miguel Kandolo ('leki', de kleine broer). Een boek dat de dialoog aanwakkert buiten de 'witte norm', dat over diversiteit spreekt binnen de diversiteit: als mensen van kleur hebben we allemaal andere perspectieven en belevingen ondanks onze soortgelijke belevingen en ideeën.”

Aansluitend daarop zit je gebeiteld met Desert flower, de verfilming van het boek Mijn woestijn van Waris Dirie en de Amerikaanse auteur Cathleen Miller. “De film en het boek vertellen het waargebeurde verhaal van Waris Dirie, die als Somalisch meisje op jonge leeftijd werd besneden. Ze wist uiteindelijk te ontsnappen aan haar huwelijk en vluchtte uit Somalië, waarna ze schoonmaakster werd in Londen. Daar werd ze ontdekt door een fotograaf, waarna ze een carrière uitbouwde als model. Haar bekendheid gebruikt ze nu om vrouwenbesnijdenis onder de aandacht te brengen.”

Tussen het lezen en kijken door mag je niet vergeten de maag te spijzen, zegt Mahina. “Nu de horeca nog even op slot blijft, is het het ideale moment om zelf nieuwe recepten en lekkernijen uit te proberen. De Britse tv-kok Nadiya Hussain is mijn nieuwe lockdown sister. In 2015 won ze The great British bake off op de BBC. Ze praat op een fijne, luchtige manier die voor mij heel vertrouwd klinkt. Nadiya Hussain is ook een hijabi. Het is mooi om te zien dat ze haar job kan doen, terwijl ze een mama en een vrouw is voor haar gezin.”

Je kan natuurlijk niet de hele tijd aan tafel blijven zitten of in de zetel hangen, gooi op tijd ook even de benen los. “Alesandra Seutin, oprichtster van de Londense dansschool Vocab Dance en artistiek directeur van Écoles des Sables, en ook werkzaam bij de National Youth Dance Company, kan je daarbij helpen. Ik moet wel bekennen dat ik nog geen online lessen bij haar heb gevolgd, maar ik heb wel veel met haar mogen zwoegen tijdens de repetities van Dear Winnie,, het muziek­theaterstuk van het collectief Jr.cE.sA.r van Junior Mthombeni, Cesar Janssens en Fikry El Azzouzi. Alesandra was een van negen vrouwen in dat stuk, en onze danscoach. De andere vrouwen mag ik hier natuurlijk niet onvermeld laten: Gloria Boateng, Andie Dushime, Denise Jannah, Tutu Puoane, Ntjam Rosie, Jade Wheeler, Joy Wielkens. Als alles goed gaat, voeren we Dear Winnie, in juli twee keer op in Teatre Grec in Barcelona.”

Mahina heeft nog een verrassende uitsmijter in petto. “Twee weken voor de lockdown heb ik voor de laatste keer mijn haar geschoren. Dat deed ik al sinds 2010, maar nu was het eindelijk tijd om mijn haardos te laten bloeien. Mijn tip tijdens deze periode? Leer je haar kennen, nu je er wat meer tijd voor hebt. Wat is de porositeit van je haar, de dichtheid, de dikte? Wat is jouw haartype? Welke producten gebruik je al jaren en had je al lang in de vuilnisbak moeten kieperen? Heeft jouw haar veel proteïnen nodig of juist niet? Alle nutriënten die goed zijn voor het haar zijn niet per se goed voor jouw haar. Sommige stoffen zijn gezond voor de ene persoon en een ramp voor de andere.” “Let your hair down,” zeggen de Engelsen. Right on!

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni