Cauchiehuis stelt deuren open voor liefhebbers van art nouveau

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 26 mei 2021

Het Cauchiehuis in de Frankenstraat in Etterbeek, met haar uitzonderlijke gevel van de hand van architect-decorateur Paul Cauchie, kan voortaan bezocht worden door het grote publiek. Het Brussels gewest springt met een subsidie bij in de werkingskost, zodat het Cauchiehuis openbaar erfgoed kan worden. "Het Cauchiehuis zal in toeristische gidsen over de hele wereld prijken," meent Brussels staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit).

Het Cauchiehuis werd in 1905 ontworpen en kwam in 1979 in de handen van de familie Dessicy. Zij kochten het over van de dochter van ontwerper Paul Cauchie en zijn vrouw Lina. Het werd een reddingsactie, want het gebouw leek klaar voor de sloop.

De familie Dessicy besloot het gebouw volledig te restaureren. Zo werd de gevelarchitectuur en haar perfecte symmetrie in ere hersteld. De typische zweepslagstijl van de art nouveau is zeer herkenbaar in de buitengewone sgraffiti die Paul Cauchie ontwierp voor de gevel.

30.000 euro aan steun

Dankzij 30.000 euro steun van het Brussels gewest kan het Cauchiehuis, dat bovendien nog steeds bewoond wordt door een dochter van de familie Dessicy, nu elk weekend op zaterdag en één zondag per maand opengesteld worden voor het grote publiek. Een bezoek kost 9,5 euro en gebeurt enkel onder begeleiding van een gids. Er wordt in het Frans, Nederlands en Engels gegidst.

"Het Cauchiehuis is een art nouveauparel met een unieke collectie die de verschillende facetten van een originele, creatieve Brusselse kunstenaar tot leven brengt. Het gaat onder meer om tekeningen, schilderijen, meubels en sgraffiti," vertelt Constantin Pion van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?