Zo'n 26 Vlaamse cultuurhuizen bundelen vandaag, 8 mei, de krachten voor een uitgebreid programma waarbij de bevrijding en het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. De organisatoren hopen om van 8 mei jaarlijks een grote herdenkingsdag te kunnen maken. In Brussel organiseren de KVS en Théâtre National samen een avond met verschillende voorstellingen, optredens en lezingen.
Cultuurhuizen herdenken bevrijding met uniek cultureel programma
Op 8 mei 1945 gaf nazi-Duitsland zich officieel over. In heel Europa barstten bevrijdingsfeesten los. Daarna bleef 8 mei lang een officiële feestdag, maar in ons land werd die in de jaren '70 afgeschaft. Verschillende kunstenorganisaties nemen nu mee het voortouw om op 8 mei ook hier opnieuw gepaste eer te bewijzen aan al onze verzetshelden en burgers die de overwinning op de nazi's hebben bevochten, onder de noemer Vrij op 8 mei.
Vrij op 8 mei is een platform, geen centraal geleide organisatie. Diverse Belgische cultuurhuizen organiseren op 8 mei zelf hun eigen avond. Er wordt gestreefd naar eenzelfde aanvangsuur en elk jaar wordt één centrale tekst voorgesteld, waarmee acteurs en dramaturgen aan de slag kunnen.
Voor de eerste editie wordt als centrale tekst 'Hitler is dood' naar voor geschoven. Dit script van Stijn Devillé is gebaseerd op de Processen van Neurenberg, het won de Toneelschrijfprijs van de Nederlandse Taalunie en er is een Franstalige vertaling voorhanden. Bij latere edities zal ook vertrokken worden van Franstalige teksten, die dan in Vlaanderen in het Nederlands worden gebracht.
Holocaust-overlever
In Brussel herdenkt de KVS maandag samen met Théâtre National het verzet tegen het fascisme. Op het programma staan onder meer een voorstelling van theatermaker en schrijfster Martha Balthazar en een optreden van muzikant Tcha Limberger. Ook doctor in de rechten, Holocaust-overlever en jazzpianist Simon Gronowski zal als initiatiefnemer van de 8 meicoalitie, een organisatie die van 8 mei opnieuw een jaarlijkse wettelijke feestdag wil maken, aanwezig zijn.
De overige deelnemende cultuurorganisaties zijn De Studio, 30CC, ARSENAAL/LAZARUS, Cinema Zed, Antwerps Kunstenoverleg, Mechels Kunstenoverleg, Construct Europe, Compagnie Tartaren, De Grote Post, De Snuffel, Erfgoedhuis Nazareth, fABULEUS, Gents Kunstenoverleg, Hart Boven Hard, Het nieuwstedelijk, Het Kwartier, Toneelhuis, LUCA School of Arts, Theater Antigone, OPEK, Stadshal Gent, De Nieuwe Zaal, Fort van Breendonk en Museum aan de Stroom.
Lees meer over: Brussel , culture , Herdenking bevrijding , Vrij op 8 mei , KVS , Théâtre National , Luca School of Arts
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.