Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo

| Annelies Verlinden (CD&V), federaal minister van Binnenlandse Zaken in de regering De Croo.

Cultuurorganisaties willen minister Verlinden voor de rechter dagen

© BRUZZ
27/12/2021

Verschillende culturele organisaties hebben bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg een dagvaardingsprocedure opgestart tegen de Belgische staat. Ze viseren minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en hopen zo de beslissing om de cultuursector te sluiten ongedaan te maken.

Dat schrijven Le Soir en La Libre Belgique. Eerder was de Franstalige mensenrechtenliga al naar de Raad van State gestapt tegen de beslissing van het Overlegcomité om de cultuursector aan banden te leggen. Maandagochtend zijn verschillende cultuurorganisaties, waaronder auteursvereniging deAuteurs en haar Franstalige tegenhanger SACD, naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg gestapt om de Belgische staat te dagvaarden.

Via die procedure hopen die organisaties het koninklijk besluit van 23 december over de sluiting van de cultuursector te laten schorsen. Ze willen ook een einde maken aan het koninklijk besluit van 6 december, waarin werd vastgelegd dat een publiek bij binnenevenementen niet groter dan 200 mensen mag zijn.

Volgens de organisaties die de procedure hebben opgestart zijn de maatregelen die sinds 26 december van kracht zijn "disproportioneel" en zijn er "geen objectieve of redelijke argumenten" om alleen de cultuursector te sluiten. Dat de cultuur op slot moet en andere sectoren open mogen blijven, wijst volgens hen op discriminatie.

'Sterk dossier'

"Wij hebben een sterk dossier", maakt de directeur van de juridische dienst van auteursvereniging SACD Tanguy Roosen zich sterk. De indieners van de procedure wijzen onder meer naar cijfers van Sciensano.

Het wetenschappelijk instituut gaf eerder al aan dat er in de week van 6 tot 12 december voornamelijk clusters terug te vinden waren in het onderwijs (71,5 procent), op het werk (13,1 procent) en in de woonzorgcentra (6,2 procent). Volgens een studie van het Berlijnse Hermann-Rietschel-Institut is het risico op besmetting kleiner in culturele zalen dan in de supermarkt. Voor elke inbreuk willen de indieners 100.000 euro. Volgens hen lijdt de cultuursector minstens 40 miljoen euro verlies door de sluiting sinds zondag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, culture, cultuursector

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni