Expo 'Vlaamse Meesters in Situ' ook in Brussel verlengd voor minstens één jaar

Vlaamse Meesters in Situ stelt het werk van kunstenaars uit de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw tentoon op hun oorspronkelijke plaats op 45 sites doorheen Vlaanderen, waarvan zes kerken in Brussel. Wegens het succes zal de tentoonstelling verlengd worden tot 1 oktober 2020, zo laat woordvoerster Gerrie Soetaert weten.

“Op vraag van de vele bezoekers die de tijd niet hadden om op vier maanden de 45 sites te bezoeken, verlengen we de tentoonstelling met één jaar”, aldus Peter Wouters, directeur van het Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV) en initiatiefnemer van het project. In Brussel zullen allicht vier van de zes in gebruik genomen kerken hun deuren een jaar langer openhouden.

“Het lot van de expo in de Begijnhofkerk is nog onuitgesproken, want de pastoor is met pensioen", zegt Wouters aan BRUZZ. "Het is nog niet zeker of de kerk komend jaar openblijft, maar voorlopig denken we van wel. De Sint-Servaaskerk in Schaarbeek zal vrijwel zeker gesloten worden, maar we hopen toch tot een compromis te kunnen komen met de gemeentes om deze kerken eventueel op afspraak te laten bezoeken."

Kentekens verdwijnen

In Brussel gaan de expo's in de meeste kerken dus gewoon door, al zal dat aan de buitenkant niet meer te merken zijn. "De ladders, het kenteken van de locaties van de Vlaamse Meesters in Situ, zullen in de meeste gevallen verdwijnen, maar het aanraakscherm en de verlichting zullen blijven staan”, zo licht Wouters toe.

Volgens de directeur van het OKV is het opzet van het project voor Brussel tweeledig: “Het is een en-en verhaal. De missie van ons project is om lokale gemeenschappen te wijzen op het belang van het erfgoed, maar ook om met deze extra aandacht meer toeristen naar Brussel te lokken."

Met de Brusselse bezoekersaantallen van de Vlaamse Meesters in Situ zijn de initiatiefnemers vooralsnog voorzichtig. Wouters wijst erop dat ze een monitoring hebben uitgevoerd met tellers, in een aantal kerken zelfs voor de eerste keer. Zo zijn in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal 165.000 bezoekers, de Begijnhofkerk 12.000 en de Kapellekerk 59.046 bezoekers geteld van juli tot en met september.

Toch blijft het moeilijk om een zicht te krijgen op het aantal bezoekers van de tentoonstelling, omdat het niet altijd duidelijk is of iemand komt voor de Vlaamse Meesters, of om de kerk zelf te bezichtigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?