Honderd dagen na brand opnieuw muziek in Bozar: 'Klein mirakel'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 28 april 2021
Updated: 28-04-2021 - 16:46

Honderd dagen na de zware brand klinkt er opnieuw muziek in het muzikale hart van de Bozar. De legendarische Henry Le Boeufzaal is klaar om muzikanten én publiek te ontvangen. Vandaag repeteerde het Belgian National Orchestra voor de eerste keer sinds de brand opnieuw in haar thuisbasis. "De ploeg van Bozar heeft een ongelooflijke opdracht volbracht, door de zaal die in zo'n slechte staat was opnieuw meer dan presentabel te maken", zegt de intendant van het orkest Hans Waege.

In de afgelopen drie maanden hebben de teams van Bozar in de eerste plaats alle schade opgekuist en ervoor gezorgd dat de zaal weer aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet op vlak van brandveiligheid en klimatisatie. De zaal is volledig operationeel om in de eerste plaats muzikanten en binnenkort ook publiek te ontvangen.

Directeur Safety van het kunstencentrum Stephane Vanreppelen is opgelucht dat de zaal weer toegankelijk is. "Het was veel werk om alles te herstellen. Gelukkig hebben we van overal heel wat hulp gekregen," vertelt hij aan onze radiohost Robbe Petitjean.

Belgian National Orchestra komt weer thuis

Het Belgian National Orchestra, dat zijn thuisbasis heeft in de Henry Leboeufzaal, vond in tussentijd onderdak in het Residence Palace. Maar ook zij zijn blij om weer in de vertrouwde omgeving te kunnen repeteren.

"Voor ons is het cruciaal, want een orkest in een vreemde zaal realiseert nooit wat het in zijn eigen zaal kan. Zowel emotioneel als kwalitatief is dit voor ons de beste plek," stelt Hans Waege, CEO Belgian National Orchestra.

Directeur Safety van de Bozar Stephane Vanreppelen bij radiohost Robbe Petitjean.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?