Kasia Redzisz wordt (enige) artistiek directeur Kanal, rol Blistène onduidelijk

De raad van bestuur van Stichting KANAL heeft een duo aangesteld als nieuwe artistieke directie van het nieuwe Brusselse museum KANAL - Centre Pompidou. Het gaat om Kasia Redzisz en Bernard Blistène.
© PhotoNews
| .
© PhotoNews
| .

Huidig senior curator van Tate Liverpool Kasia Redzisz wordt artistiek directeur van Kanal. Dat laat het bestuur van Kanal weten in een korte reactie op de kritiek die er de voorbije week was op de aanstelling van Redzisz én Bernard Blistène. Die laatste blijft aan boord, maar de invulling van zijn functie moet Kanal nog verduidelijken.

Een internationale jury moest beslissen over de nieuwe artistieke leiding van het nieuwe museum Kanal-Centre Pompidou. Die jury - ook bestuursleden, waaronder huidig directeur Yves Goldstein waren erin vertegenwoordigd - koos duidelijk voor Kasia Redzisz, huidig senior curator van Tate Liverpool met zes stemmen.

Toch werd voor een directeursduo gekozen. Redzisz zou de artistieke leiding over het museum moeten delen met Bernard Blistène, directeur van het museum voor moderne kunst in het Centre Pompidou in Parijs. Blistène speelde al een centrale rol in de samenwerking tussen Kanal en Pompidou en kreeg slechts vier stemmen.

Open brief: 'Beslissing van Goldstein, niet van de jury'

De aanstelling van Blistène lokte veel kritiek uit, onder meer via een open brief. Daarin werd benadrukt dat de aanstelling van het directeursduo geen keuze was van de jury. De duobaan is niet door de jury op tafel gelegd en beslist door Goldstein zelf, die het voorlegde aan het bestuur, dat uiteindelijk volgde en akkoord ging," klonk het in de brief.

"In een onverwachte wending heeft Goldstein zijn Raad van Bestuur voorgesteld om de beslissing van de internationale jury terzijde te schuiven en op het laatste moment Bernard Blistène, een medewerker van het eerste uur, mee aan het hoofd van het artistieke team te zetten."

Redzisz artistiek directeur

Het bestuur van Kanal reageert nu voor het eerst op de discussie van de afgelopen week. "De Raad van Bestuur van de Stichting Kanal heeft geoordeeld dat zowel Kasia Redzisz als Bernard Blistène een rol te vervullen hebben in de toekomst van Kanal. De Raad heeft daarom besloten om voor een samenwerking te gaan tussen beiden waarvan de contouren nog moeten worden bepaald", klinkt het in een persbericht.

"De aangekondigde samenwerkingsvorm zal uitmonden in het aanstellen van Kasia Redzisz als artistieke directrice van Kanal", klinkt het verder. Wat de precieze rol van Blistène zal zijn, is nog niet duidelijk, maar voor 21 juli zal het bestuur van Kanal samenzitten "om die modaliteiten te finaliseren."

In het Brussels Parlement volgen straks in de plenaire vergadering nog enkele vragen over de aanstelling van de nieuwe artistieke directie van Kanal, onder meer van Lotte Stoops (Groen). Zij vraagt zich af of de aanstelling van Blistène te maken heeft met het contract tussen Kanal en Pompidou en heeft vooral kritiek op het selectieproces. Verder wijst Stoops op de imagoschade die Brussel oploopt door deze saga. In de internationale pers wordt de aanstelling van Blistène omschreven als een "seksistische zet" van het bestuur van Kanal.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?