Koningspaar bezoekt Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

Koning Filip en koningin Mathilde hebben dinsdagmorgen nog voor de officiële opening een bezoek gebracht aan de permanente Old Masterscollectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK). Het museum was twee maanden dicht wegens de coronamaatregelen. Met hun bezoek op het moment van de heropening wou het koningspaar de zwaar getroffen cultuursector ondersteunen.

Om 9 uur kwam het koningspaar aan bij het museum. Minister voor Wetenschapsbeleid, bevoegd voor federale musea, David Clarinval vergezelde het koningspaar tijdens het bezoek. Museumdirecteur Michel Draguet leidde het trio rond. Ze hielden onder meer halt bij schilderijen van Bouts, Montald, Rubens, Memling en Breughel.

De nieuwe maatregelen zijn duidelijk zichtbaar. Op elke bank die plaats biedt aan drie personen staat nu aangegeven dat er maar één iemand mag plaatsnemen. "Per ruimte staat aangegeven hoeveel personen er binnen mogen, overal moet uiteraard 1,5 meter afstand gehouden worden en de mensen moeten een parcours volgen", aldus Draguet.

Tegen de richting lopen, even terugkeren, gaat dus niet. Veiligheidspersoneel kijkt daarop toe. Na afloop van hun bezoek namen de koning en de koningin even de tijd om met de suppoosten van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, die een erehaag hadden gevormd, te praten.

De koning vroeg hoe het was om terug te komen en of ze een briefing hadden gekregen. Hij bedankte hen voor hun werk: "Ik hoop dat er veel mensen gaan komen. Het is belangrijk dat mensen opnieuw in contact komen met cultuur", aldus de koning.

Toen koning Filip en koningin Mathilde rond tien uur buitenkwamen uit het museum stond er een tiental mensen klaar om naar binnen te gaan. Museumdirecteur Draguet feliciteerde de eerste bezoekster. Het koningspaar wenste hen een mooi bezoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?