Kunst van LUCA-studenten fleurt leegstaande galerij op

© proximus
| Student van LUCA mochten de leegstaande Ruisbroekgalerij aan de Zavel verfraaien met hun werken.

De winkelvitrines in de Ruisbroekstraat staan al jarenlang leeg. Beheerder van het gebouw Proximus en het stadsbestuur vonden het hoogtijd om de situatie aan te pakken. Ze nodigden kunststudenten uit om de leegte op te vullen. "We wilden geen winkels, maar iets cultureel."

Het project kadert in de herwaardering van de site rond de Lebeaustraat. Het grootste deel van het voormalige Proximusgebouw aan de Zavel is ondertussen al een tijd geleden verkocht, maar een klein deel van het gebouw aan de Lebeaustraat wordt nog gebruikt voor technische installaties.

De galerij onder het gebouw moest in de jaren tachtig dienst doen als een doorgang tussen 'hoog' en 'laag' Brussel, maar zag er wat verloederd uit. Toen Proximus een nieuwe bouwvergunning moest aanvragen bij het stadsbestuur, werd dus meteen ook een plan uitgedacht voor de galerij.

LUCA_RUISBROEK

De werken bestaan uit analoge foto's die werden afgedrukt op vinyl, en worden uitgelicht door lichtbakken.

"We waren ervan overtuigd dat het beter was om de culturele kaart te trekken, dan opnieuw winkels te installeren. Daarom kozen we voor de werken van studenten van LUCA, omdat die flexibel konden werken op vlak van timing. Het is de bedoeling om steeds om de twee en een half jaar van beelden te wisselen. Dat zou in de toekomst opnieuw van een kunstenaar of studenten kunnen zijn, maar ook een beeld van een ngo zou niet misstaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?