Kunstensector bezet Théâtre National als protest tegen maatregelen

© Tom Bruelemans
| Théâtre National

Sinds vrijdagnamiddag bezetten kunstenaars uit de Franse Gemeenschap het Théâtre National op de Emile Jacqmainlaan. Ze willen dat de kunstensector opnieuw kan openen, want volgens hen kan dat op een veilige manier.

Als niet-essentiële winkels mogen openen, waarom dan niet de theaters? Het is die vraag die de kunstenaars in Frankrijk beweegt om massaal de theaterzalen te bezetten. Ook in Brussel zit sinds gisteren ook het Théâtre National vol acteurs, regisseurs en scenaristen die niet kunnen wachten om hun kunsten opnieuw op de wereld los te laten.

Het moment van bezetting is niet toevallig gekozen - terwijl het Overlegcomité gisteren tot de conclusie kwam dat van versoepelingen nog geen sprake kan zijn, slopen de acteurs opnieuw de vertrouwde bühne op. Ze noemen het een politieke bezetting, tegen de willekeurigheid van de coronamaatregelen. De laatste maanden realiseerde de kunstensector nog 'Still standing for Culture', een reeks aan interventies in de openbare ruimte, om te laten zien dat dat de kunstenaars nog steeds bestaan en creatief bezig zijn en dat je ook veilig cultuur kan consumeren.

Er wordt door de Franstalige theatergemeenschap ook opgeroepen om andere ruimtes in het hele land in te nemen. In Vlaanderen riep de kunstensector recent nog op tot een heropening op 15 april, ongeacht wat de politiek beslist.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?