Luc Tuymans laat in Bozar artificiële intelligentie los op zijn kunst

Bekijk ook de afspeellijst: vrijdag 2 april 2021

Wetenschapper Luc Steels en schilder Luc Tuymans hebben in de afgelopen twee jaar verschillende vraagstukken rond de interactie tussen artificiële intelligentie en kunst onderzocht. In het Bozar Lab komen hun bevindingen nu samen in de tentoonstelling "Artificial Intelligence and Luc Tuymans". De expo loopt een maand van 3 april tot 2 mei.

Voor de expert en de kunstenaar was het een uitdaging om de artificiële intelligentie (AI) los te laten op het schilderij Secrets dat Tuymans in 1990 schilderde op basis van een foto. Samen hebben ze de grenzen van de interactie tussen AI en kunst afgetast.

"De presentatie die getoond wordt is eigenlijk maar het tipje van de ijsberg, want we kunnen nog veel dieper gaan. Het toont al enkele limieten, maar ook de vele mogelijkheden die we nog moeten onderzoeken", vertelt Tuymans. Hun zoektocht loopt dan ook door na deze expo.

Via een reeks video-interviews en twee grote projecties worden twee fasen in de interpretatie van het kunstwerk belicht. De visuele verwerking vertrekt van het brondbeeld, de foto, en probeert de focusgebieden waar het menselijke oog naartoe getrokken wordt, te achterhalen op basis van kleurverschillen en contrasten. Bij de kennisverwerking gebruikt de AI het internet of andere informatiebronnnen om het kunstwerk in zijn historische context te plaatsen en de culturele symboliek te achterhalen.

"Voor mij is dit project daarin geweldig geweest, want er kwamen meer vragen naar boven en de antwoorden zullen volgen of zijn er al", vertelt Steels. Tuymans vult nog aan. "Het gaat hier om een reality check en ik verwacht dat de bezoekers er met een openheid naar kijken."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?