Oprichter van kunstencentrum WIELS Herman J. Daled overleden

© Collectiana.org
| Herman J. Daled werd 90 jaar oud.

Herman J. Daled is gestorven op 90-jarige leeftijd in Elsene. Hij lag niet alleen aan de basis van het kunstencentrum WIELS in Vorst, maar was in zijn carrière ook voorzitter van de raad van bestuur van de Vereniging voor Tentoonstellingen van het Paleis voor Schone Kunsten.

Naast zijn beroep als radioloog, ontwikkelde Herman J. Daled tijdens zijn leven ook een passie voor kunst. Die beoefende hij in eerste instantie door het verzamelen van werken. Zijn eerste werk, Robe de Maria van Marcel Broodthaers, kocht Herman Daled in 1966.

Er zouden nog zo’n zeventig stukken van Broodthaers volgen, plus sleutelwerken van Daniel Buren, Sol LeWitt, Joseph Beuys, James Lee Byars, Dan Graham, Lawrence Weiner en anderen.

Europese en Amerikaanse conceptuele kunst

Daled was vooral geïnteresseerd in Europese en Amerikaanse conceptuele kunst uit de jaren ’60 en ’70. Het vakblad Artnews rangschikte hem zeven jaar na elkaar bij de invloedrijkste verzamelaars.

Hij was, mede door een verhuis naar de hoofdstad, ook nauw betrokken bij de Brusselse kunstwereld. En dat vertaalde zich in de oprichting van kunstencentrum WIELS in Vorst en het voorzitterschap van de raad van bestuur van de Vereniging voor Tentoonstellingen van het Paleis voor Schone Kunsten

Herman J. Daled werd geboren op 12 juni 1930 in Brugge en stierf op 8 november dit jaar in Elsene. Blijken van medeleven kunnen aan WIELS worden gestuurd op het adres Van volxemlaan 354, 1190 Brussel. Daar zullen alle rouwberichten bewaard worden, van waaruit ze de intieme kring van Daled zullen bereiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?