Oudste bewaarde sax voortaan te bekijken in het MIM

© MIM
| De oudste baritonsax is 174 jaar oud.

De bijzondere baritonsax is 174 jaar oud. Ze zal binnenkort te bewonderen zijn als pronkstuk van de bestaande sax-collectie in het Muziekinstrumentenmuseum (MIM). De Koning Boudewijnstichting kon het instrument uit die beginperiode recent kopen van een private eigenaar.

‘Saxophone baryton en mi b breveté, Adolphe Sax à Paris’, zo staat in het instrument gegraveerd, samen met het nummer 2686. Het instrument dat de Koning Boudewijnstichting kon aankopen, is met deze aanwijzingen gemakkelijk te plaatsen: het is een van de oudste saxofoons, recht uit het atelier van zijn bedenker Adolphe Sax.

De Koning Boudewijnstichting kon het instrument uit die beginperiode recent kopen van een private eigenaar. Ze geeft de saxofoon in langdurig bruikleen aan het Muziekinstrumentenmuseum (MIM), dat één van de grootste collecties instrumenten uit de ateliers van de familie Sax herbergt.

Het instrument dateert van 1846, het jaar waarin Adophe Sax een patent kreeg voor zijn saxofoon. Leuk weetje: enkel de baritonsax in mi mol en de bassaxofoon waren in detail uitgewerkt – de andere types, zoals de altsaxofoon die we kennen als ‘de klassieke saxofoon’, waren louter geschetst.

Brussels Atelier

De befaamde Adolphe Sax begon zijn carrière als instrumentenbouwer met klarinetten, in het atelier van zijn vader in Brussel, waarheen het gezin was verhuisd vanuit Dinant, kort na de geboorte van Adolphe.

Al snel begon Adolphe de klarinet te vernieuwen, wat leidde tot zijn eerste patent. Hij verwierf snel een reputatie als instrumentenbouwer en vestigde zich in Parijs, waar hij in 1843 een firma onder zijn naam oprichtte die hout- en koperinstrumenten maakte. Voortbouwend op de verbeterde klarinet ontstonden de saxhoorn en vervolgens de saxofoon.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?