'Podium 19' neemt Brusselse start

© Michelle Geerardyn

De tijdelijke tv-zender en virtuele cultuurscène Podium 19, gelanceerd door zeven grote Vlaamse kunstinstellingen en ondersteund door de Vlaamse overheid, moet het aanhoudende gebrek aan live-evenementen helpen compenseren. De AB en het Brussels Philharmonic behoren tot de initiatiefnemers. Arno geeft de aftrap. Ook andere Brusselse huizen sluiten nog aan.

Podium 19 is een nieuw ‘virtueel’ podium op televisie en online, waarop zeven Vlaamse kunstinstellingen met de steun van de Vlaamse overheid dagelijks voorstellingen en concerten tot in de huiskamer zullen brengen. De Ancienne Belgique, het Brussels Philharmonic, het Antwerp Symphony Orchestra, het Concertgebouw Brugge, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en het Kunstencentrum Vooruit financieren zelf de professionele opnames van concerten en voorstellingen, en krijgen daarvoor bijkomende steun van de Vlaamse Gemeenschap. Ook andere Vlaamse kunstenhuizen en gezelschappen zullen van het platform gebruik kunnen maken.

De uitzendingen van Podium 19 beginnen op 21 januari via kanaal 19 op Proximus Pickx, kanaal 99 op Telenet TV en kanaal 20 op Orange TV. Alles kan ook permanent worden herbekeken via VRT NU. Het uitzendschema gaat uit van nieuwe content op donderdag (pop/rock), vrijdag (klassiek), zaterdag vanaf 21 uur (podium), en op zondag vanaf 17 uur (kids/jazz/wereldmuziek/literatuur). Op die dagen zijn er twee premières per avond, al gaat het soms om schermpremières. Zo geeft Arno donderdag de aftrap met de streaming van een Santeboutique-concert dat hij een jaar geleden in de AB gaf. Daags nadien geven het Brussels Philharmonic en zusterensemble het Vlaams Radio Koor een ‘Feestconcert’ met Bach, Rossini, Offenbach en meezingers uit The great American songbook.

Van maandag tot en met woensdag zijn er op Podium 19 dan telkens re-runs te zien op verschillende tijdstippen. Themaweken moeten hoogtepunten uit een normaal cultureel voorjaar opvangen. Zoals de Dag van de dans, het Klarafestival, of de Week van de Belgische Muziek in februari. In die week zal de AB shows van onder andere Admiral Freebee en An Pierlé zal afwisselen met afleveringen van Homegrown: compilaties van iconische en Belgische livenummers die in de AB zijn opgenomen. Op vrijdag 12 februari zendt AB het coronaconcert Ceci n'est pas un livestream van Zwangere Guy uit, en twee dagen later een volledige show van Brihang. “Uiteraard kan een tv-kanaal de live cultuurbeleving niet vervangen,” zegt algemeen directeur van de AB Tom Bonte, “maar met Podium 19 geven we de kans aan publiek en artiest om met elkaar in verbinding te blijven.”

Het Brussels Philharmonic heeft in februari nog het vorig jaar opgenomen openingsconcert van het Ars Musica Festival met Rothko chapel van Morton Feldman in de pijplijn zitten, alsook een uitvoering van La mer van Debussy die in het Concertgebouw Brugge zal worden opgenomen.

Intendant Gunther Broucke van het Brussels Philharmonic spreekt van een project van “ongeziene omvang” en wijst erop dat de zeven kunstinstellingen de hele podiumkunstensector willen betrekken. Naast content van de kunstinstellingen staan er ook captaties van andere huizen en artiesten op het menu. Op zaterdag 23 januari zit de Brusselse choreograaf Alexander Vantournhout in de heruitzendingen van De Toots sessies op Podium 19 en is vooral Erich Wolfgang Korngolds opera Die tote Stadt van De Munt te zien. Daarnaast lopen er gesprekken met Brusselse huizen als de Beursschouwburg, de KVS, BRONKS, Passa Porta en het Kaaitheater. Zo hoopt BRONKS zijn filmische registraties van producties als Tribunal en The happy few ook via het nieuwe kanaal te kunnen verspreiden.

Voor meer informatie en het geactualiseerde programmaschema: www.podium19.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?