Serres van concertzaal Botanique krijgen opknapbeurt

Updated: 03-10-2019 - 18:02

De komende twee jaar renoveert concertzaal Botanique de buitenkant van haar glazen serreconstructie. De iconische en beschermde site moet opnieuw de originele look uit de jaren 1900 uitstralen. Concertgangers zullen weinig tot geen hinder ondervinden van de werkzaamheden. De vele stellingen zitten verstopt achter een kunstwerk van de Italiaan Altro Andrea.

De Franse gemeenschap heeft, met goedkeuring van de Dienst Monumenten en Landschappen, een budget vrijgemaakt om de buitenkant van concertzaal Botanique te vernieuwen. De beschermde serres zijn toe aan renovatie. En die zal in verschillende fasen verlopen.

“De volgorde waarin de verschillende delen van het gebouw aangepakt worden, staat niet vast. Momenteel wordt gewerkt in de gang tussen het onthaal en de Rotonde (concertzaal, red.)”, zegt woordvoerder Kris Mouchaers aan BRUZZ.

“Een stuk daarvan is al volledig afgewerkt en geeft een idee van hoe de rest van het gebouw er zal uitzien na de werken. Het moet een retrolook worden die de Botanique terugkatapulteert naar begin 1900. Voor alle duidelijkheid, er wordt enkel aan de buitenkant en het dak van de serres gewerkt. Aan de constructie zelf en de binnenkant van het complex wordt niet geraakt.”

Lichttunnel

Naast de lange wandelgang en de glazen wanden aan de concertzalen Rotonde en Organgerie, is ook de onthaalruimte toe aan vernieuwing. Toch zullen concertgangers weinig merken van de verbouwingen.

Altro_Andrea_Botanique
© Botanique
| De Italiaanse kunstenaar Altro Andrea maakte met zijn kunstwerk 'String Art' de verbouwingen onzichtbaar.

“De stellingen zitten in een huls van OSB-hout waar we de Italiaanse kunstenaar Altro Andrea op los hebben gelaten. Hij heeft de donkere tunnel omgetoverd tot een modern en fluorescerend lichtspektakel.”

De Botanique hoopt dat de werken binnen twee jaar afgerond zijn. “Maar vertragingen kunnen natuurlijk altijd. Mei volgend jaar staat traditiegetrouw de concertenreeks Les Nuits op het programma. Dan kan het zijn dat de werken even stilgelegd worden, al willen we dat natuurlijk proberen te vermijden”, aldus Mouchaers nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?