Stad Brussel biedt twaalf artistieke projecten financiële steun en onderdak

© PhotoNews
| Burgemeester Philippe Close (PS) van Brussel-Stad.

In het Brusselse stadhuis hebben Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en zijn schepenen van Cultuur Delphine Houba (PS) en van Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (one.brussels) woensdag de twaalf laureaten van de projectoproep Kangouroe BXL bekendgemaakt. De twaalf artistieke projecten krijgen naast financiële steun van de stad Brussel ook onderdak bij de Brusselse cultuurhuizen.

De stad Brussel lanceerde Kangouroe BXL nadat de Vlaamse regering haar besparingen op projectsubsidies had aangekondigd. Voor de projectoproep werd 200.000 euro vrijgemaakt die nu over de twaalf laureaten verdeeld zal worden in schijven van 5.000 tot 25.000 euro. Het doel van Kangouroe BXL is om de kleinere opkomende artiesten een plek in de buidel van een gevestigd cultuurhuis te bieden. De kandidaten mochten daarbij zelf hun meter of peter kiezen. Het resultaat is een mengelmoes van artiesten met uiteenlopende achtergronden en moedertalen die elkaar wisten te vinden. Uiteindelijk werden uit de 105 inzendingen twaalf projecten weerhouden.

"Deze dynamiek bestaat in Brussel al langer op het terrein, maar vindt vaak moeilijk financiële ondersteuning, net omdat ze de klassieke gemeenschapsgrenzen doorbreekt. Er bestaat wel degelijk iets als een typisch Brussels cultureel product, en het zijn net deze projecten die we nu ondersteunen," stellen burgemeester Close en schepenen Houba en Persoons.

Het project "Orgasme(s)" van het uit acht vrouwen bestaande Canine Collectif mag in de Rijke Klaren taboes over vrouwelijke seksualiteit doorbreken voor jongeren en jongvolwassen, terwijl de Brusselse comédienne Yasmine Yahiatene met haar project "La Fracture" in het Kaaitheater een onewomanshow mag brengen over familie, identiteit, migratie, alcoholisme en de vaderrelatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?