State of the Arts plant nieuwe acties: 'Jambon wil ons uit elkaar spelen'

14 november 2019: protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon 14 november 2019: protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon
© PhotoNews
| 14 november 2019: protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon.
© PhotoNews
| 14 november 2019: protest van de Vlaamse cultuursector aan het Vlaams Parlement tegen de besparingen van de regering Jambon.
Updated: 15-11-2019 - 18:09

De actiegroep tegen de Vlaamse besparingen op cultuur, State of the Arts, wil pas met minister Jan Jambon (N-VA) rond de tafel zitten als hij beslist om zijn geplande besparingen terug te draaien. "Een bezuiniging van 60 procent in projectmiddelen is ondoordacht en niet ernstig", klinkt het. Op 28 november willen ze opnieuw actievoeren aan het Vlaams Parlement.

Kobe Matthys van State of the Arts noemt de actie van donderdag aan het Vlaams Parlement een succes: "Het gaf wel een bepaalde magie om daar in de zaal te zitten terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn nota aan het voorlezen was. Je voelde de nervositeit van met name de coalitiepartners Open VLD en CD&V."

De actiegroep voert donderdagavond overleg over de te nemen stappen naar aanleiding van Jambons reactie op het protest. De minister-president, die ook verantwoordelijk is voor Cultuur, riep de cultuursector op zelf met alternatieve besparingen te komen.

"We kunnen daar nu nog niet inhoudelijk op reageren, daarover gaan we eerst onderling overleggen", aldus Matthys. "Maar we vinden het wel een vaag statement. Bovendien is het gevaarlijk dat hij ons op die manier tegen elkaar probeert uit te spelen. Hij zegt eigenlijk: 'zoek onderling maar uit wie het meeste moet besparen'."

Acties blijven doorgaan

State of the Arts wil ingaan op Jambons voorstel tot overleg, maar daarvoor eisen ze eerst dat de minister zijn besparingsbeslissing terugdraait. "De 60 procent bezuiniging in projectmiddelen is ondoordacht en niet ernstig", zeggen muzikanten Tom Kestens en Laura Groeseneken van GALM. "Als de minister die ongedaan wil maken, kunnen we als volwassen mensen rond de tafel gaan zitten. Dan is er tenminste een teken van goede wil en kan er dialoog ontstaan over het totaalplaatje.”

Intussen blijven de acties doorgaan, zegt Matthys. "28 november, wanneer de besparingen in de commissie Cultuur worden besproken, zullen we weer aan het Parlement staan. Daarnaast loopt er een digitale actie waarbij we videobeelden voor 60 procent bedekken met een geel filter. Zo willen we aanklagen dat het hier gaat om censuur. Die actie blijft ook lopen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?