Tachtigtal cultuurinstellingen heropent eind april de deuren

© Still Standing For Culture

In het kader van de vijfde actie van het collectief Still Standing for Culture hebben zo'n 80 culturele locaties aangekondigd dat ze hun programma's gaan hernemen en het verbod om open te gaan, naast zich zullen neerleggen. Voorlopig gaat het voornamelijk om Brusselse cultuurinstellingen.

Het gaat onder meer over theaterzalen en cinema's. Ze stellen verschillende activiteiten voor tussen 30 april en 8 mei met gezondheidsmaatregelen. De programmatie zal vrijdagochtend bekend gemaakt worden op www.stillstandingforculture.be.

In een brief, ondertekend door verschillende hoofdrolspelers uit de cultuursector, wordt gevraagd om vanaf 8 mei zowel binnen als buiten opnieuw voorstellingen te mogen spelen. "Het gaat in een eerste fase over een voorzichtige, geleidelijke herneming", verzekert de sector. Het doel is om te heropenen met respect voor de "voorwaarden in het unaniem goedgekeurde overlegplan van zondag 18 april".

'Woede'

"De eerste stap is essentieel voor de cultuursector en zijn werknemers die al meer dan 400 dagen in onzekerheid leven. Een beperkt aantal organisaties zal vanaf 8 mei opnieuw voorstellingen kunnen aanbieden, maar er moet dringend werk gemaakt worden van een geleidelijke, georganiseerde heropening", dringen zij aan.

"Onze federaties kunnen de woede in de sector niet meer intomen. Men moet vaststellen dat de fase van klagen voorbij is." Ongeveer 80 instellingen zullen dus niet langer wachten op de goedkeuring van het overlegcomité en eind april hun deuren al openen. Voorlopig gaat het voornamelijk om Brusselse cultuurhuizen, waaronder Théâtre National, Les Halles in Schaarbeek en Cinema Palace.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?