Thank God it's Friday: onze tips voor het weekend

Het weekend staat voor de deur. Wij selecteerden enkele tips die u van de banlieues van Parijs tot diep in de ziel van de outsiderkunstenaar leiden.

CONCERT / Sampa the Great

Sampa Tembo alias Sampa the Great werd geboren in Zambia, groeide op in Botswana, trok naar Californië om te studeren en werd uiteindelijk muzikante in Sydney. Zondag dompelt ze de AB onder in de fenomenale mix van hiphop, r&b en Afrikaanse ritmes die haar debuutplaat The return siert, een album over black power en durven jezelf te zijn. "Ik durfde mijn ouders niet te vertellen dat ik muziekmaakte. In mijn cultuur werd dat niet als een carrière gezien," vertelde ze ons.
24/11, Ancienne Belgique, www.abconcerts.be

Sampa the Great: OMG

PODIUM / Vita Siyo Muchezo Ya Watoto

Afgelopen zomer speelden kindsoldaten in Oost-Congo samen met een diverse cast uit België voor duizenden mensen in de straten en pleinen in en rond de stad Goma. Nog tot en met zaterdag is het muziektheaterstuk Vita siyo muchezo ya watoto (‘Oorlog is geen kinderspel’) van de Brusselse Frédérique Lecomte, haar Théâtre & Réconciliation en 23 professionele en niet-professionele acteurs ook in de KVS te zien. Wij bezochten een repetitie en kwamen terug met een warm verslag.
22 & 23/11, 20.00, KVS BOL, www.kvs.be

VITA SIYO MUCHEZO YA WATOTO
© Benjamin Geminel

FILM / Les misérables

Neen, we hebben het niet over de musical. Wel over de eerste speelfilm van Ladj Ly. Zijn Les misérables is memorabele cinema die humaan verslag uitbrengt over de explosieve situatie in de banlieues van Parijs. “Frankrijk is aan het radicaliseren. Straks breekt er nog een burgeroorlog uit.” De film met de impact van een molotovcocktail en de finesse van een klassieker zette de Franse president Emmanuel Macron – die bouleversé was door wat hij te zien kreeg – er alvast toe aan om te laten onderzoeken hoe de leefomstandigheden in de banlieues kunnen worden verbeterd. Lees het interview.

EXPO / Obsessions

Op zoek naar een nieuwe obsessie? Dan is de overrompelende samenwerking tussen de scheppende krachten van het MIMA en La “S” Grand Atelier, het artistieke laboratorium in Vielsalm dat al 25 jaar een veilige omgeving vormt voor zijn residenten met een mentale handicap, iets voor jou. Hun tentoonstelling Obsessions brak ons hart en onze oogkassen en mag alle records breken. Een leuk weetje is dat hier ook origineel werk is te zien van Dominique Théate, wier hilarische én bijtende quatre-mains met Dominique Goblet, L’amour dominical, zopas werd genomineerd voor de Fauves van het prestigieuze stripfestival van Angoulême.
> 5/1, MIMA, www.mimamuseum.eu

Obsessions in het MIMA
© Ivan Put
| Obsessions in het MIMA

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?