Thank God it's Friday: onze tips voor het weekend

Het weekend staat voor de deur. Wij selecteerden enkele tips om wat cultuur te gaan shoppen, échte jazz te proeven en piranha's aan de haak te slaan.

FILM / Piranhas

Het Festival Cinéma Méditerranéen focust op de Italiaanse cinema en opent met Piranhas, een grimmige maffiafilm over snotneuzen die in een mum van tijd carrière maken. “Wat moeten jongeren als er geen werk is? In sommige wijken is misdaad de enige carrièreoptie,” bijt regisseur Claudio Giovannesi van zich af. Lees hier het interview over de film die in Berlijn de Zilveren Beer voor beste scenario won.
avant-première: 29/11, 21.00 & 21.30, Cinema Palace, www.cinemamed.be

CONCERT / Echt!

Deze zomer deelden ze samen met Commander Spoon muzikale stroomstoten uit op Niveau 4 XXL. Maar nu begint het voor het Brusselse jazzcombo Echt! pas écht, met zijn debuut-ep Douf. Deze jonge honden kruiden hun jazz met scheve hiphopbeats en futuristische funk, een hippe mix die doet denken aan krokante beatbakkers als wijlen J. DIlla en elektronische nieuwlichters als Flying Lotus, of dichter bij huis: STUFF. De ep-voorstelling wordt niet minder dan een djoef op uw muil.
30/11, 19.00, Atelier 210, www.atelier210.be

THEATER / Jan Decorte: Body A.K.A.

1994 is het scharnierjaar in het oeuvre van Jan Decorte. Van op een top in zijn theatercarrière daalde de Brusselse theatermaker af in de duisternis van Shakespeares Macbeth om zijn legendarische bewerking Bloetwollefduivel te maken. Na de laatste voorstelling crashte hij en verdween hij bijna vijf jaar van de aardbol. Maar nu kijkt sterke Jan de familie Mac­beth toch weer in de ogen, op zoek naar een lichtpuntje dat aanleiding kan geven tot een extatisch dans- en zangfeest.
29 & 30/11, 20.30, Kaaitheater, www.kaaitheater.be

Jan Decorte
© Danny Willems

BEURS / The Nationa(a)l Artist Supermarket

Stel je een supermarkt voor zonder rijen noch expreskassa. In de rekken vind je beeldende kunst, mode, design, gastronomie, literatuur, muziek, digitale kunst, bioscoop en performances, kortom alles wat België produceert op het gebied van kunst en cultuur: dat is The Nationa(a)l Artist Supermarket, een alternatieve supermarkt waar je je drie weken lang, telkens van donderdag tot zondag, niet hoeft over te geven aan blinde consumptie maar aan overweldigende cultuur.
28/11 > 15/12, Bâtiment Vanderborght, www.nationalstore.be

1685 THE NATIONA(A)L ARTIST SUPERMARKET

EXPO / 50 ans de l’atelier BD de l'ESA Saint-Luc Bruxelles

Als Brussel tot een van de hoofdsteden van de negende kunst is kunnen uitgroeien, heeft dat deels te maken met de manier waarop de stad haar jonge veulens temt en ondersteunt in hun ontembaarheid. De stripafdeling van ESA Saint-Luc doet dat al vijftig jaar – van het Atelier R geleid door Claude Renard en François Schuiten tot de goed doorbloede opleiding die mensen als Éric Lambé en Thierry Van Hasselt vandaag verzekeren. Een tentoonstelling in Le Brass zet de school in de bloemetjes door een halve eeuw grensverleggende strips te verbinden met de toekomst die nu op de schoolbanken zit.
> 1/12, Le Brass, www.lebrass.be

50 ans Saint-Luc

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?