ULB verzamelt getuigenissen en kunst in 'Tijdelijk Lockdownmuseum'

© PhotoNews
| Door de lockdown om het coronavirus in te dijken is de Grote Markt leeg en verlaten. Enkel de politie is aanwezig.

De afdelingen Cultuur en Archieven van de Université Libre de Bruxelles (ULB) hebben dinsdag op de Campus Solbosch een "Tijdelijk Lockdownmuseum" voorgesteld. Een jaar na de start van de lockdown worden getuigenissen, foto's en creaties verzameld die de impact van deze buitengewone periode op ons dagelijks leven en onze gewoontes tentoonstelt.

In de afgelopen maanden werd de dienst ULB Cultuur al snel overspoeld met een honderdtal objecten, tekeningen, verhalen, foto's, montages en muziekclips uit de lockdownperiode. Deze spontane uitbarstingen van humor, pogingen tot ontsnappingen, zwaarmoedigheid, maar ook dromen tonen hoe het publiek werd geconfronteerd met de coronacrisis.

Het Tijdelijk Lockdownmuseum van de ULB moet daarom, vooral voor de studenten, werken als een soort kunsttherapie die het isolement wil doorbreken. Om aan te tonen dat niemand alleen is, ook in deze moeilijke periode, verzamelde ULB Archieven geschreven en digitale getuigenissen die aantonen hoe mensen zichzelf hebben verloren of heruitgevonden.

De bezoekers kunnen hun eigen gevoelens en eigen ervaringen zelf delen voor de camera in de getuigenisruimte. Die werd in het hart van de tentoonstelling ingericht. Natuurlijk zijn er ook kunstwerken te zien in Tijdelijk Lockdownmuseum. Illustratrice Kantazul presenteert haar reeks van tekeningen van personen met mondmaskers, Gormand A. stelt strips over de lockdown tentoon en Charles Kaisin brengt vogeltjes mee uit zijn project "Origami for life".

Eén ruimte van het museum staat volledig in het teken van een verzameling foto's die door fotograaf Charles Chojnacki tijdens de eerste maand van de lockdown gemaakt werden in het Erasmus Ziekenhuis.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?