VGC maakt opnieuw een miljoen vrij voor atelierruimtes kunstenaars

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De site van Recyclart moet worden omgevormd tot een culturele productiepool. Daarvoor kreeg de organisatie geld van de VGC.

Werkruimte blijkt een schaars goed voor Brusselse kunstenaars. De Vlaamse Gemeenschapscommissie blijft daarom geld vrijmaken voor atelierruimte. Collegelid Pascal Smet (one.brussels) kondigt opnieuw een miljoen euro aan.

Uit onderzoek door kunstenaarscollectief Level Five/Permanent bleek dat meer dan de helft van de Brusselse kunstenaars geen eigen werkplek heeft. Drie kwart van hen heeft in het eigen huis zelfs geen aparte ruimte en moet dus in de woonkamer aan de slag.

"Door de recente stadsontwikkeling merken we dat veel artiesten en kunstenaars moeilijker een geschikte atelierruimte vinden," aldus Smet. "Als we Brussel culturele hoofdstad willen noemen in 2030 moeten we nu onze verantwoordelijkheid nemen. We mogen niet enkel inzetten op presentatie, maar ook op werkruimte voor de makers in deze stad."

En dus kondigt Smet opnieuw een miljoen euro aan "om het atelierbeleid deze legislatuur verder uit te rollen". Dat nadat er afgelopen jaren al een gelijkaardig bedrag werd vrijgemaakt. De VGC opende het eigen atelierhuis Gallait in Schaarbeek en gaf het subsidies voor het renoveren of creƫren van atelierruimtes bij organisaties als Needcompany, Ultima Vez, Peeping Tom, HISK en Recyclart. Sinds 2017 werd er 7000 m2 leegstaande atelierruimte binnen het eigen patrimonium van de VGC ter beschikking gesteld aan 75 kunstenaars of collectieven via zomerresidenties.

"We zitten samen met verschillende partners in een taskforce Plan Atelier, want dit plan verwezenlijken kan enkel door een goede en transversale samenwerking," zegt Smet. "Dit plan zou de alternatieven die kunstenaars vaak zelf al opzetten een kader kunnen geven, om zo van Brussel in 2030 niet alleen een culturele maar ook een solidaire hoofdstad te maken

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?