1756 Beiruti

| Lekkerbekken bij Beiruti: voor wie een maaltijd lang wil weg­dromen naar het Midden-Oosten.

Review

Beiruti: Libanese eerste klasse

Michel Verlinden
© BRUZZ
04/06/2021

Na een eerste vestiging in Gent komt Beiruti naar Brussel met een klassevolle versie van de Libanese keuken. Het zoveelste bewijs dat de hoofdstad op gastronomisch vlak nog niet is uitgepraat.

Het gastronomische hart van Brussel klopt nog steeds. Nieuwe adresjes blijven het daglicht zien. Wat zijn we opgetogen met onze ontdekking van Beiruti, een nieuw eethuisje aan het Sint-Katelijneplein, opgebouwd uit hoogwaardige materialen. Dat dit een prachtig adresje is, wordt al duidelijk als je er binnenkijkt. We zien een diepe ruimte met marmeren togen, een groen plafond en een vitrinekeuken waar je naar kan kijken terwijl je eet, eens de covidcrisis tot het verleden behoort.

Op de muur is een manifest geschreven dat de aanpak uitlegt. De eigenaars, twee broers die opgroeiden in Beiroet, flaneerden graag door de rue Bliss in de Hamra­-buurt, op weg naar school. Die straat is echt zo'n plek waar een lekkerbek aan zijn trekken komt in de overdaad aan eethuisjes, het ene nog beter dan het andere. Die vorm van populaire eetcultuur heeft de twee ondernemers geïnspireerd bij hun ietwat verfijnder concept, dat is opgedeeld in vier secties: mezze, een Italiaanse Morello-oven, een saj (metalen bakplaat) en een kamado (een eivormige keramische oven). Die opstelling laat toe om de klassiekers van het Libanese streetfood overtuigend te recreëren. Momenteel is uiteraard alleen takeaway beschikbaar.

Alles begint met een romige hummus, licht in de mond en met pistache- en paprikasmaken

Wij hebben het menu 'Sahtein' (€55 euro voor drie personen) getest. Alles begint met een romige hummus, licht in de mond en met pistache- en paprikasmaken. Dan volgt een baba ganoush met zijn heerlijke aroma van gerookte aubergine. De tabouleh overtuigt ons iets minder, en we weten de aardachtige smaak niet goed thuis te brengen. Maar dat is snel vergeten dankzij de overdonderende fatoush: de groene salade, de granaatappelpitten, de radijsjes, de ajuintjes en de sumak zorgen samen voor een heerlijke aciditeit.

Dan volgt een warm gerecht (6 minuten opwarmen in de oven op 150 graden). Een mix van knapperige falafels, zalige manouché met zaatar – een plat broodje met hysop, olijfjes en tomaatjes. En het hoogtepunt? Dat is zonder twijfel de 'auberine bi thineh', een gegrilde en gerookte versie van de paarse lekkernij met tahin en granaatappelpitjes die smelt op de tong. Een absolute aanrader voor wie een maaltijd lang wil wegdromen naar het Midden-Oosten.

BEIRUTI
Sint-Katelijnestraat 8-10 rue Sainte-­Catherine, Brussel/Bruxelles,
02-897.87.55, www.beiruti.eu
ma/lu/Mo > za/sa/Sa, 11 > 21.00

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni