review

Bogart: een atypische Italiaan

© Saskia Vanderstichele
| Bogart kiest voor een discrete aanpak, maar de keuken is gedurfd.
Onze score

Anders dan de vele zaken die hun Italiaansheid van de daken schreeuwen, draagt Bogart soberheid en discretie hoog in het vaandel. Het maakt het restaurant er niet minder interessant om.

Het was op een vergeten hoek van de Keienveldstraat dat Bogart ons plotseling opviel. We vergeten vaak dat in deze straat op 4 mei 1929 de Britse actrice Audrey Hepburn werd geboren. Als indirecte knipoog naar de gedenkplaat die deze gebeurtenis oproept, hebben de drie Italiaanse zaakvoerders van Bogart hun plek vernoemd naar de beroemde Amerikaanse acteur Humphrey Bogart. Een manier om in het Hollywood-­thema te blijven? Misschien, maar vooral om een zekere elegante beheersing op te roepen: die van Rick Blaine uit de film Casablanca. Audrey en Humphrey speelden trouwens samen in Sabrina (1954) van Billy Wilder.

Net als een ingetogen vorm van zwart-witcinema blijft ook het restaurant waarover we het hier willen hebben makkelijk onder de radar. Die discretie is een bewuste keuze. Het trio aan het hoofd van dit etablissement – twee chefs en een maître d' – loopt niet te koop met zijn keuken, en dat in een stad die storm loopt voor al wat uit de laars van Italië komt. Met dikke fluwelen gordijnen, een centrale toog, houten tafels en eenvoudige hanglampen creëert Bogart een intiem comfort. Aan één muur hangt een reusachtige siervinylplaat van Miles Davis' album Plays for lovers. Had je al begrepen dat deze plek ideaal is voor een tête-à-tête?

Ook wij kwamen hier met z'n tweeën over de vloer, en het voorgerecht besloten we te delen: de 'Burrata & Parmi­giana' (€15). De bereiding was een gedurfde herwerking: vier bolletjes burrata vergezeld door een room van parmezaan. De gefrituurde aubergines waren slim gemixt met parmezaan, kerstomaatjes en look. Het smeuïge ensemble kreeg contrast dankzij krokante stukjes pane carasau, basilicum en kerstomaatjes. Moeilijk om beter te doen.

Het hoofdgerecht was een seizoenssuggestie: fusilli met ragout van Toscaanse worstjes en cantharellen (€22) De bereiding, geïnspireerd op een ragù bianco op basis van boter en kaas, verwarmde het verhemelte als een haardvuur op een koude herfstdag. We lieten ons overhalen om er een glas primitivo uit Apulië van het domein Passitivo (€7) bij te drinken: een bom van rode vruchten met een vanilleachtige afdronk. We vielen als een blok voor deze zachte vorm van zonde.

BOGART FOODIES CORNER
Keienveldstraat 20 rue Keyen­veld, Elsene/Ixelles, 0494-67.75.46, www.bogartfoodiescorner.be
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 12 > 14.00 & 19 > 22.30, za/sa/Sa 19.00 > 22.30

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?