© Brussels Beer Project | Brussels Beer Project brouwt vanaf eind 2021 ook lambiek

Brussel krijgt met 'Dansaert' de eerste nieuwe lambiekbrouwerij sinds een halve eeuw

Max Wyckaert
© BRUZZ
04/12/2021

Brussels Beer Project (BBP) zal vanaf deze maand lambiek brouwen in de Dansaertstraat. Het bouwde daarvoor zijn huidige brouwerij om tot een lambiekbrouwerij, dat de eerste nieuwe lambiekbrouwerij in Brussel wordt in meer dan een halve eeuw. Gedurende vijftig jaar was brouwerij Cantillon, vlak bij station Brussel-Zuid, de enige geuzebrouwerij in Brussel.

Eeuwenlang waren geuze en lambiek lokale specialiteiten in Brussel en de Zennevallei, maar de industriële pils verdrong na de Tweede Wereldoorlog het streekproduct. Meer dan een halve eeuw later, lanceert BBP met hun project 'Dansaert' opnieuw twee nieuwe lambiekbieren. De brouwers willen zo de cultuur van lambiek en wilde fermentaties opnieuw populair maken.

Lambiek met cider of gegist op grappavaten

De twee nieuwe bieren zijn te verkrijgen vanaf 9 december in de winkel in de Dansaertstraat. “Het gaat om een lambiek gerijpt in een Italiaanse Grappafoeder. De tweede is een lambiek vermengd met cider van oude appel- en perenrassen van de boomgaard van David De Vleeschauwer, uit de buurt van Poperinge,” vertelt Dimitri Van Roy van BBP.

Lambiek is een bier van spontane gisting en een uniek streekproduct. Het brouwsel wordt ‘bevrucht’ met wilde gisten die enkel in de regio van de Zennevallei te vinden zijn.

Mobiel koelschip van Brussels Beer Project
© Brussels Beer Project | Brussels Beer Project wil hun mobiele koelschip op verschillende plaatsen in en buiten Brussel zetten.

“Er is een basisrecept met bepaalde voorwaarden om het lambiek te mogen noemen. Een daarvan is dat de lambiek gebrouwen moet worden in de Zennevallei en dat het minimum 30% ongemoute granen bevat,” legt Van Roy uit. “Na het brouwen wordt de lambiek afgekoeld in een koelschip en zo opengesteld aan de buitenlucht en verschillende gisten en bacteriën. Dat heet ‘inoculeren’.”

Experimenteren

De mannen van BBP blijven trouw aan het traditionele brouwproces van lambiek, maar schuwen het experiment niet. “Wij hebben al champignons of most van druiven gebruikt in ons koelschip, maar evengoed kochten we vaten aan in Italië, die voordien gebruikt werden voor grappa. We proberen heel veel dingen en gaan nog veel verschillende dingen doen,” verklapt Van Roy.

Brussels Beer Project beschikt vandaag over twee koelschepen, waarvan een in de Dansaertstraat staat en de andere mobiel inzetbaar is. “Ons mobiel koelschip zouden we graag op leuke plekken zetten. Denk aan een bos of op een veld net buiten Brussel, waar de granen voor ons bier vandaan komen.”

De link met de natuur blijkt een belangrijk aspect van het brouwen van lambiek. “Een brouwer heeft vandaag zo veel controle, dat hij steeds hetzelfde bier kan brouwen, maar met lambiek laat je alles veel meer over aan de natuur. Je hebt nooit de volledige controle over het inoculatieproces en het gistingsproces op vaten. Elk vat zal daarom een beetje anders smaken.”

Koelschip op de Grote Markt
© Brussels Beer Project | Brussels Beer Project zette hun koelschip eind november op de Grote Markt

De andere, zogenaamd ‘propere’ bieren uit het assortiment van Brussels Beer Project zullen voortaan gebrouwen worden in de nieuwe brouwerij aan de Biestebroekkaai in Anderlecht. Daar hoopt Van Roy binnen enkele weken te kunnen opstarten.

Lambiekliefhebbers reppen zich best snel naar de Dansaertstraat, want de productie van de eerste nieuwe lambiek is beperkt tot 2000 liter. Per persoon biedt BBP maximaal twee flessen lambiek aan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni