Café: Á la mort subite

Onze score

Aan het einde van het jaar past het om aan introspectie te doen en je een aantal vragen te stellen. Vragen zoals: ben ik dit jaar al in de Mort Subite geweest? Wij in ieder geval wel.

We kunnen u vertellen dat het er nog zeer vaak zeer druk is en dat je soms zelfs blij mag zijn als je een tafeltje kunt bemachtigen. Maar vanaf dan kan er nog altijd maar weinig mislopen. Toeristen zijn veelal ook onder de indruk van de omstandigheden en gedragen zich dus. Ook al omdat de obers met hun eeuw ervaring en hun tongue in hun cheek de zaak altijd onder controle hebben.

Drink wat u wilt, maar dan toch liefst een geuze of – waarom niet? – een framboise van het vat. Framboise is van oudsher de champagne van de Brusselse bieren en daar is het de tijd voor. Vergeet niet dat u daar desgewenst ook een boterham met plattekaas of een omelet bij kunt krijgen.

Vervolgens leest u nog eens hoe het ook alweer zat met die naam: ‘Mort Subite’, een term die voortdurend werd gebezigd door de pietjesbakspelers die La Cour Royale op de hoek van de Stormstraat en de Bergstraat frequenteerden – het eerste café dat geuzesteker Théophile Vossen openhield. Zo werd het de naam van dit café uit 1910, dat architect Paul Hamesse had getekend en dat de stekerij in 1927 overnam. Uiteindelijk werd het ook de naam van het hele gamma lambiekbieren.

U mag ook nog weten dat geuzestekerij Vossen in 1970 werd overgenomen door brouwerij De Keersmaeker in Kobbegem, en De Keersmaeker op haar beurt door Alken-Maes. Dat Alken-Maes tot de Heineken-groep behoort en dat u dus eigenlijk voor een Nederlandse rekening zit te drinken, moet u dan weer vergeten. Bestel dus nog een geuze en kijk in de geoxideerde spiegels naar uzelf in dit fenomenale decor, trots dat u ook in 2013 niet vergeten bent goed te leven.

open: 7/7, 11 > 1.00 (zo: 12 > 0.00)

gesloten: 24, 25 & 31/12 en 1/1

02 513 13 18

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Apolline Vranken (Matrimony Days): 'Brussel is een stad door en voor mannen'
  • Metingen CurieuzenAir beginnen deze week
  • Léo Moulin zat negentig jaar geleden in een Italiaanse cel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • De beren gieren: jazztrio vindt rust
  • Now we are: le théâtre Le Rideau déborde sur le quartier
  • Customs & Borders: decoratelier becomes a free zone
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement