Café: Les domaines qui montent

© Saskia Vanderstichele
Onze score

In Frankrijk zijn caves à manger een succes. Een zeer geslaagde versie van het concept doet nu eindelijk ook Brussel aan met Les domaines qui montent.

Een cave à manger? In Frankrijk wordt die informele benaming – een samentrekking van cave à vins en salle à manger – gebruikt voor de winkel van een wijnhandelaar waar ook een kleine eetkaart voorhanden is, die je toelaat om ter plaatse de te koop aangeboden flessen te proeven, door het betalen van kurkengeld. Precies de formule die sinds 1989 de reputatie van Les Domaines Qui Montent uitmaakt, behalve dan dat je hier zelfs geen kurkengeld hoeft neer te tellen. Voor de wijnen die je er kan drinken, betaal je de prijs die op de flessen in de rekken staat, en dat is behoorlijk uniek.

Het is niet eens de enige verrassing die deze plek, nochtans deel van een keten, in petto heeft. Ook het decor is verfrissend, met een houten interieur waarin kleine bistrotafels postvatten tussen de rekken. Geprangd tussen bokalen eendenconfit en tapenades wordt de eetlust opgewekt. De ontvangst is er een die de franke en oprechte aard van een vurige liefhebber verraadt, Giuseppe Riesi, die je met veel goesting zijn voorraad flessen, afkomstig van kleine wijnbouwers, doet ontdekken.

Wij kozen bij ons bezoek voor de formule aan 16,50 euro. Als voorgerecht kregen we twee schijven jambon persillé voorgezet. Die werden geserveerd met een bokaal augurken van 1,85 kilo, brood van Le Saint-Aulaye en een uienconfit van bij Juliette Serraille. Het water werd, zoals in Frankrijk, in een karaf opgediend en was gratis. Aangezien hier geen echte infrastructuur aanwezig is om te koken, werd ons hoofdgerecht – een lasagne met mediterrane groenten – au bain-marie opgewarmd. Het resultaat was meer dan bevredigend.

De wijn, een Terre de Silex, AOP Coteaux du Giennois (€21,70), bleek een klein wonder. Net als de prijs-kwaliteitverhouding.
 

open: ma > do en za: van 10 > 20.00 en vr van 10 > 22.00

02 203 22 40

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Eerste schooldag in een andere wereld
  • Alain Maron: 'De echte crisis moet nog beginnen'
  • Le projet Homebuddy aide les nouveaux arrivants à traverser la quarantaine
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Chinese artist Tan Tan: 'Wuhan is a lot like Brussels'
  • Brasserie de la Senne over de impact van corona 
  • Belgian Pride-stichter Chille Deman over 40 jaar strijd voor LGBTQI+-rechten
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement