Herman Van Dender bekroond als beste chocolatier van Brussel

© PhotoNews
| Herman Van Dender.

Herman Van Dender uit Schaarbeek is verkozen tot Chocolatier van het jaar 2023 voor Brussel in de zevende editie van de Gault&Millau-chocolatiersgids. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens een plechtigheid in Brussels Expo.

Dominique Persoones The Chocolate Line is voor Vlaanderen verkozen tot Chocolatier van het jaar 2023. Met The Chocolate Line is Dominique Persoone al dertig jaar "hyperactief als pionier en grensverleggende chocolatier", klinkt het bij Gault&Millau. Intussen is ook zoon Julius in de zaak gestapt. Persoone maakt vaak gebruik van het begrip 'sexy', "om te benadrukken dat chocolade hip, cool en verleidelijk kan zijn", zegt de culinaire gids. "En om aan te tonen dat zijn relatie met chocolade naast professioneel vooral passioneel is, en appelleert aan de chocoladefreak die samen met hem graag terugkeert naar de roots."

Voor Brussel werd Herman Van Dender bekroond. Daarmee "onderstreept ons proefpanel het doorzettingsvermogen en engagement van deze artisanale chocolatier die reeds enkele jaren geleden met het 'bean-to-bar' concept startte", zegt de gids. Bij de uitreiking gaf Van Dender zijn eenvoudige definitie voor een goede praline: "Ze moet de zintuigen aanspreken. Dan wil je er meteen nog een!"

In Wallonië werd Pierre Pas, uit Bastenaken, aangeduid als chocolatier van het jaar. De ontdekking van het jaar bevindt zich ook over de taalgrens: By Michèle in Herstal.

Voor de gids van dit jaar werd een selectie gemaakt uit 123 chocolatiers in België en Luxemburg, samen goed voor meer dan 170 adressen. De selectie gebeurde op basis van verschillende blinddegustaties.

Het viel Gault&Millau op "hoe Belgische en Luxemburgse chocolatiers zoeken naar de beste chocoladebonen ter wereld, die ze steeds vaker van 'boon tot bar' in hun ateliers verwerken", klinkt het. Ze besluiten dat duurzaamheid een steeds grotere rol speelt.

Herman Van Dender vertelt over het maakproces van zijn pralines en Japanse toeristen die zijn winkel komen bezoeken. Ook is hij niet van plan om de prijzen van zijn pralines duurder te maken.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?