Japan Fair Festival niet meer welkom in Thurn & Taxis na klachten

© rv
| Het festival zoals het werd aangeprezen op de pagina van Eventbrite.

De Economische Inspectie onderzoekt klachten over een Japans festival dat afgelopen weekend plaatsvond in Brussel. De Nederlandse organisatoren hebben een kwalijke reputatie. Evenementenlocatie Thurn & Taxis laat weten dat ze niet meer welkom zijn bij hen.

"Bijna twaalf euro betalen om naar een paar foodtrucks te gaan met wat opgehangen lampjes? De organisatoren hebben een droom verkocht," zo klinkt het kritisch op de Facebookpagina ‘Japan Festival Scam’ waar bezoekers hun ongenoegen uiten over het Japans Fair Festival dat afgelopen weekend plaatsvond in Thurn & Taxis.

Klachten op sociale media gaan over lange wachtrijen aan de ingang, opgewarmde diepvriesmaaltijden, uitverkochte verkoopstands en randanimatie die niet leek op wat was beloofd. De organisatoren van het Japan Fair Festival beloofden gourmethallen met diverse specialiteiten, sushi- en ramencreaties "die uniek zijn in de wereld", verlichtingen en LED-shows, en zelfs “verlichte Japanse kersenbomen”.

De vele klachten worden bevestigd door de beheerders van Thurn & Taxis. "Ik ben een kijkje gaan nemen. Het was een puinhoop. De ontgoocheling is groot, niet alleen bij de bezoekers, maar ook bij ons," zegt Jean Vandamme, de evenementenmanager van het complex aan De Standaard. Hij verontschuldigt zich bij de bezoekers.

japan_fair_festival_arnaque.jpg
© Japan Festival Scam / Facebook
| "Ik geef toe dat het festival niet helemaal leek op de foto’s die vooraf op Facebook zijn geplaatst," liet de organisator na afloop weten.

Met die verontschuldigingen nemen niet alle bezoekers genoegen. Op de eerder genoemde Facebookpagina sporen ontevreden festivalgangers elkaar aan om een klacht in te dienen bij de Economische Inspectie, die onder meer optreedt wanneer consumenten zijn beetgenomen door misleidende reclame. De inspectie heeft al een onderzoek opgestart, nadat het vijf klachten had ontvangen.

Het evenement werd op poten gezet door het Amsterdamse bedrijf International Sushi Festival, van de ondernemers Martyn Enkelaar en Omer Fiaz. In het Nederlandse handelsregister registreerden zij verschillende voedselfestivals met namen als Japan Beach Festival, Asian Streetfood Festival, Sushi & Ramen Festival, Japan Fair en Jacuzzi Cinema.

visit.brusssels.jpg
© Japan Festival Scam / Facebook
| Visit.Brussels liet bezoekers enkele maanden geleden al weten dat het waarschijnlijk om oplichterij ging.

"Ik geef toe dat het festival niet helemaal leek op de foto’s die vooraf op Facebook zijn geplaatst," laat organisator Omer Fiaz weten in een reactie aan De Standaard. "Een Big Mac in het echt lijkt ook nooit op de Big Mac die op de menukaart staat. Voor de aankleding van het festival hebben we wel degelijk voor tienduizenden euro’s aan versieringen laten importeren. We zijn geen organisatie die even snel wat geld komt maken, om dan met de noorderzon te verdwijnen."

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het festival nog een tweede weekend zou plaatsvinden in Thurn & Taxis. Maar Vandamme laat er geen twijfel over bestaan of ze nog zullen terugkeren. "Bij ons zijn ze nooit meer welkom." De organisatie belooft de tickethouders snel terug te betalen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?