review

Jonathan Salomon: passionele patisserie

© Saskia Vanderstichele
| Jonathan Salomon showt zijn nu al befaamde 'paris-brest'. Zijn creaties haal je gewoon op bij de meester thuis.

Een patisseriebakker die alleen een vitrine heeft op Instagram, kan je die vertrouwen? Absoluut. Dat bewijst Jonathan Salomon, wiens paris-brest onze smaakpapillen heeft veroverd.

Na de 'dark kitchens', restaurantadresjes zonder fysieke vitrine, lijkt het uur gekomen van de 'dark patisseries'. Dat klinkt sensationeel, maar eigenlijk wil het 31-jarige Brusselse talent Jonathan Salomon ooit ook gewoon een fysieke boetiek in de hoofdstad. Voorlopig verkoopt hij zijn desserts, taarten en andere gebakjes via Instagram. Hij zal nog even geduld moeten oefenen tot de gezondheidscrisis zijn verstikkende greep op de economie loslaat.

Salomons verhaal begint als een Friends-aflevering. Terwijl hij een flat huurt met de chef van het voortreffelijke Ukkelse restaurant St Kilda, begint Jonathan met deeg te experimenteren. Aangemoedigd door zijn huisgenoot besluit hij een opleiding tot ambachtelijke bakker-patissier te volgen. Met wat geluk kan hij stage lopen in een aantal topzaken: La Fleur du Pain, Le Saint-Aulaye en Ginkgo. Bij die laatste krijgt hij de kans om patisserie te leren bakken zoals hij het zich voorstelt: overheerlijk en creatief.

Al snel laat hij intimi proeven van zijn creaties. Beetje bij beetje wordt de cirkel groter, waarop hij beslist om via sociale media zijn knowhow te delen met de stad. Zijn bereidingen mag je bovendien zelf bij hem gaan ophalen in Vorst. Toen we ervan proefden, waren we overtuigd: deze jongeman verdient alle lof. De revelatie? Ongetwijfeld de paris-brest (20 euro voor 4 stuks). Dat mythische taartje presenteert de neopatissier onder de vorm van aan elkaar hangende soesjes – zo verkiezen we ze, liever dan de traditionele 'fietswielvorm'.

Allereerst is er het heerlijk krokante deeg. Dan begint de pralinémousseline je tong te roeren, met net genoeg boter om het geheel licht te houden in de mond. Maar de geniale zet in deze creatie is ongetwijfeld de toevoeging van die verslavende praliné, een persoonlijke touch, met zijn gerookte hazelnotensmaak als gamechanger. Ook de moeite zijn de cookies (€15 voor 6 stuks), een recept dat hij ontdekte tijdens een reis in de VS. Tegelijk krokant en smeuïg, een zeldzaamheid in onze contreien. Deze lekkernij komt in diverse vormen, waarvan eentje met chocolade met een zure hint van rode vruchten. De financiers (€5 voor 5 stuks) en andere madeleines (€9 voor 12 stuks) zijn van net zo hoge kwaliteit.

Een nieuwe Brusselse patissier is geboren. We wensen hem die fysieke winkel van harte toe.

JONATHAN SALOMON
Instagram: @jonathansalomonpatisserie

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?