review

Monella: Italiaans feestje in de mond

© Saskia Vanderstichele
Onze score

De briljante restauranthouders Ugo Federico en Francesco Cury hebben Petit Racines omgeturnd tot Monella. De nieuwe Italiaanse zaak is exemplarisch voor een sector die zich willens nillens moet heruitvinden.

Storm op komst! In de komende tien jaar zal de restaurantbusiness nog heel wat schokken moeten opvangen. Beslissend zullen zeker de klimaatkwesties zijn, maar ook problemen binnen personeelsbeleid: er is tegenwoordig een nijpend tekort aan werkkrachten in de horeca. De populariteit van de hashtag #iquitmyjob wijst op een razend belangrijke ontwikkeling: steeds minder mensen hebben zin om zich kapot te werken... alleen maar om rond te komen. Als gevolg daarvan zullen ondernemers nieuwe formules moeten bedenken. Enkelen onder hen beperken al hun openingsuren, om hun personeel die vrije tijd te bieden. Een andere piste bestaat erin de etablissementen te vereenvoudigen, zodat ze minder volk nodig hebben om te draaien.

We weten niet of die bedenking doorslaggevend was voor Ugo Federico en Francesco Cury, gekend van Racines, op een boogscheut van Flagey. Maar in elk geval valt bij hun pas geopende Monella wel de logistieke eenvoud op. Er is geen zaalbediening, deze zaak steunt op een 'fast good'-profiel, waar je bij het binnenkomen aan de toog bestelt. Zoals je wel vaker ziet, krijg je dan een 'buzzer' die vibreert als je bestelling klaar is.

Feestje in de mond
De kaart is bondig, met drie specialiteiten: pizza fritta (6,50 tot 8,50 euro), bomba fritta (7,50 euro voor twee personen) en schiacciata (9,50 euro). Om een weloverwogen oordeel te vellen, hebben we ze alle drie getest. De minst frappante is de schiacciata, een sandwich waarvan we de versie met porchetta, tomaat en raketsla kozen. Als we zeggen “minst frappant”, dan bedoelen we dat de bereiding niet echt verraste. Maar de zachte focaccia, het varkensvlees en de tomaatjes bouwden wel een klein feestje in de mond. Dan volgde de pizza fritta, gevuld met tomatensaus, gezouten ricotta en basilicum. Luchtig en krokant. Deze lekkernij is een echte specialiteit van het huis. Logisch, want Ugo Federico en Francesco Cury schuimden er ooit de markten mee af.

En dan de bomba fritta – die kon ons nog meer bekoren. We kenden de gesuikerde versie, maar deze – een bol deeg gevuld met ricotta, gekookte ham, Aosta-kaas en salami – bracht ons helemaal in vervoering. Eén minpuntje toch: het overdekte koertje waar we deze heerlijkheden degusteerden – op een wankel krukje aan een hoog tafeltje, en dat op een regenachtige dag – kreeg ons humeur er niet bovenop.

MONELLA
Elsensesteenweg 347 chaussée d’Ixelles, Elsene/Ixelles, 02-633.43.03, www.monella.be,
wo/me/We > vr/ve/Fr 11.30 > 15.00 & 18 > 22.3, za/sa/Sa 12 > 22.30, zo/di/Su 12 > 20.00

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?