Op zoek naar een bakje troost: vier koffie-adressen

We gaan het niet ontkennen: cafeïne is een van de zaken die de wereld doen draaien. Maar waar vinden we onze dagelijkse dosis nu de aardbol even stilstaat? Vier adressen om je wakker te schudden.

Fika
Voor 13 maart genoten we bij Fika – Zweeds voor (koffie)pauze – steevast van de lichtrijke en uitgepuurde setting die zo exemplarisch is voor de Scandinavische levenskunst. Sinds 13 maart savoureren we ons zwarte goud helaas niet meer ter plaatse, maar schuiven we een voor een aan om te bestellen aan een toog achter plexiglas. Gelukkig is de ontvangst nog steeds even warm.
De meeneemkoffies kosten tussen 2,20 en 3,20 euro, en zijn afkomstig van twee verschillende producenten: Café Capitale uit het hart van de Marollen zorgt voor de koffiebonen en het Zweedse merk April levert de filterkoffie. De koekjes, brioches en andere cakes zijn een overheerlijke bonus.
Vredestraat 17 rue de la Paix, Elsene/Ixelles, 02-502.88.85
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr, 9 > 15.00

1707 CULT Frank

Frank.
Op een steenworp van de Munt vind je Frank., waarvan de chef, Mathias, ervaring opdeed bij Humus x Hortense. Hij hield ook de Or-vestiging in Etterbeek open met zijn vriendin Marianne, en stampte na enkele omzwervingen onlangs zijn eigen zaak uit de grond. Pech: Frank. ging pas open op 1 maart, vlak voor de lockdown. Steun dus dit prima etablissement dat sinds kort 's weekends weer open is. De koffie, tussen 3 en 4,5 euro, komt van het geweldige MOK, waarvan het eigen adres, aan het einde van de Dansaertstraat, allicht dé centrale hub is voor meeneemkoffie en een excellente zondagsbrunch – online te bestellen. Maar even terug naar Frank.: bestel bij die heerlijke koffie gerust flensjes, brownies of een voortreffelijke cheesecake.
Prinsenstraat 14 rue des Princes, Brussel/Bruxelles, www.frank.brussels za/sa/Sa & zo/di/Su, 11 > 14.00

1707 CULT My Little Cup
© Alexandra Muller

My Little Cup
My Little Cup is bij koffieliefhebbers in de hoofdstad vooral bekend vanwege zijn zinnen-prikkelende ristretto's, afkomstig van de beste koffieleveranciers – zoals de Brusselaars van Wide Awake Coffee, die extreem streng selecteren en wier producties volledig traceerbaar zijn.
My Little Cup heeft een groot gamma 'single origin'-koffie, maar we vermelden graag de Braziliaanse espresso, die zowel neus als smaakpapillen betovert. Nu de crisis de hoofdstad teistert, verkoopt eigenaar Antoine Cornil zijn koffie (warm of glacé) via de voordeur voor 3 à 4 euro. Daarnaast heeft hij ook zelf­gemaakt lekkers in petto, zoals koekjes, bananenbrood of energy balls.
IJzerenkruisstraat 53 rue de la Croix de Fer, Brussel/Bruxelles, 02-251.76.03, www.mylittlecup.bema/lu/Mo > zo/di/Su, 11 > 17.00

Il Cappuccino

Il Cappuccino
Il Cappuccino aan het Koningin Astridplein (ook wel Spiegelplein genoemd) in Jette is niets minder dan een instituut met zijn 43 jaar op de teller. In vier decennia is dit etablissement nauwelijks veranderd: het seventiesdecor trekt zich niets aan van de lawine aan hypes, en gaat dus ook niet op de knieën voor Covid-19. Via een schuifraam serveert de bazin excellente meeneemkoffie (bio en fair trade) voor de erg redelijke prijs van 2,20 euro, zelfgemaakt ijs (zeker de speculoos proeven!), milkshakes, wafels en zelfs bereidingen zoals lasagne, penne all'arrabiata of linguine met eekhoorntjesbrood. Eén ding is zeker: zolang Brussel zaken zoals deze heeft, is niet alles verloren.
Koningin Astridplein 1 place de la Reine Astrid, Jette, 02-427.60.15
ma/lu/Mo > zo/di/Su, 11 > 20.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?