review

Resto: La Pouletterie

© Saskia Vanderstichele
Onze score

Geen zin meer in kippen uit legbatterijen? Dan is het hoog tijd om La Pouletterie te ontdekken. Een staande ovatie voor dit initiatief, dat eerlijk en lekker voedsel toegankelijk maakt voor iedereen.

De foodiehype die de wereld al jaren overspoelt, heeft zo zijn schaduw­kanten: showgastronomie, foto’s van gerechten op sociale media, chefs met rocksterallure… Maar dat algemene enthousiasme heeft ook positieve kanten: het fenomeen maakt ambachtelijke smaken bekend en breed beschikbaar.

Aan de oorsprong staan van fatsoenlijke circuits waar alle partijen beter van worden: dat is het idee waarvoor La Pouletterie staat. De man achter dit onstuitbare concept is Frédéric Antoine, die zijn pluimvee grootbrengt in Lustin, een dorpje onder Namen. Hij begon bescheiden, maar intussen eet je zijn kippen in de beste restaurants van het land. Hij heeft zopas een versnelling hoger geschakeld, door samen met chef Alexandre Moormann een oude garage om te bouwen tot democratische kantine.

De ‘van het erf naar het bord’-formule past bij het ruwe decor, overspannen door een glazen dak dat ruimschoots licht doorlaat. Opgepast, de aanpak is erg DIY: je komt hier niet voor het comfort van een klassieke tafel. Je bestelt je gerecht in een soort van caravan en krijgt het geserveerd op een – enigszins onpraktisch – ‘bord’ van recycleerbaar karton dat je na de maaltijd moet sorteren. Wij hebben ons de verplaatsing nochtans niet beklaagd, al zeker niet omdat de excellente bubbelwijn Brut des Houillères van Château de Bioul er geserveerd wordt.

We hebben onszelf getrakteerd op een kwart kip met frietjes (€8), met als bijgerecht een portie tomaatjes uit de oven. Al bij de eerste hap wisten we dat we hier zouden terugkomen. Eerst en vooral voor de geweldige kip: geen industriële eenheidsworst, maar een heerlijk malse boerenkip. En de frieten? Superfijn, met het mes gesneden en opgediend in de schil. Ze behoren tot de beste die we in Brussel al geproefd hebben. En jawel, de kerstomaten, gekookt in trosjes, geven het geheel een zure en sappige toets. Kiss the cook? Graag.

di/ma/Tu > zo/di/Su: 12.00 > 20.00

0473 62 69 37
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Korpschef Michel Goovaerts: 'Natuurlijk heb ik sympathie voor sommige betogers'
  • Minister Benjamin Dalle: 'Vlaanderen kan Brussel versterken'
  • Thomas Gunzig over zijn nieuwe boek.
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Brihang: in de speeltuin van de seriewoordenaar
  • Filem'On: Lorenzo Mattotti sort de sa tanière
  • Burna Boy: Nigerian superstar with a mission
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement