Resto: Les Canailles du Châtelain

© Saskia Vanderstichele
Onze score

In november vorig jaar opende Les Canailles du Châtelain. Het adres hebben we te danken aan Morgane Lefebvre en haar man Grégoire Gervais d’Armagnac, die in Brussel aanspoelden nadat ze met succes een kantine bij het Louvre openden.

Niet iedereen loopt over van enthousiasme over de steeds grotere aanwezigheid van de Fransen in Brussel. Ze hebben ongelijk, want onze buren houden van goed eten. Al zijn ze in hun precisie als het aankomt op gaartijden, hun overdreven nauwkeurigheid op het vlak van combinaties, en hun pietepeuterigheid op het vlak van ingrediënten geen gemakkelijke eters.

Op het risico door te gaan voor landverrader, moeten we toch bekennen dat volgens ons de Brusselse gastronomie versterkt uit de komst van onze Franse vrienden is gekomen. In november vorig jaar opende Les Canailles du Châtelain, een aanzienlijk bewijsstuk voor die stelling. Het adres hebben we te danken aan Morgane Lefebvre en haar man Grégoire Gervais d’Armagnac, die in Brussel aanspoelden nadat ze met succes een kantine bij het Louvre openden.

De ingetogen inrichting met taupekleurige muren en een lichte houten vloer doet denken aan een neobistro. Een mooi terras vergroot de ruimte op zonnige dagen, en in de open keuken staat een nauwgezette kok. Dat werd duidelijk toen we een salade niçoise met blauwvintonijn (€15,90) bestelden. Dat eenvoudige maar uitstekende gerecht wordt in de meeste restaurants onvermijdelijk knoeierig bijeen geflanst: slecht gekookte of te koude groenten, eieren die al groen beginnen te worden… Hier daarentegen was de salade een verrukking. De bonen waren knapperig, precies zoals het hoort. De ansjovis was perfect: gemarineerd, smaakvol en vooral niet te gezouten. De eieren waren net iets verder dan zachtgekookt. En de tonijn was heerlijk dichtgeschroeid en nog rood vanbinnen. Olie en azijn mocht je zelf naar smaak toevoegen. Alles bij elkaar een evenwichtige compositie.

Ons dessert, een millefeuille met chocolade en chantilly (€7,20), bleek de perfectie gepresenteerd in licht, bolvormig bladerdeeg. De chocoladeganache op basis van banketbakkersroom was onweerstaanbaar, zeker door de frisse toets van het bolletje huisgemaakt vanille-ijs.

open: di > za van 12 > 14.30 en 19 > 23.00

02 647 06 16
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Korpschef Michel Goovaerts: 'Natuurlijk heb ik sympathie voor sommige betogers'
  • Minister Benjamin Dalle: 'Vlaanderen kan Brussel versterken'
  • Thomas Gunzig over zijn nieuwe boek.
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Brihang: in de speeltuin van de seriewoordenaar
  • Filem'On: Lorenzo Mattotti sort de sa tanière
  • Burna Boy: Nigerian superstar with a mission
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement