1712 TERRAS Chalet Gaufres  Waffles

Smullen in de zon: vier openluchtadressen

Michel Verlinden
© BRUZZ
12/06/2020

Na drie maanden is het eindelijk zover: we mogen opnieuw het leven observeren vanaf het terras van een goed restaurant. Vier openluchtadressen die je niet wilt missen.

Gaufres & Waffles
Streetfood op z'n best, en een project van onder anderen Yves Mattagne. De sterrenchef wil de wafel opnieuw uitvinden, en terecht, want de nationale trots schittert niet noodzakelijk dankzij de oertraditionele versie met chantilly. Mattagne had het geniale idee om een neutrale basiswafel te maken die als zoet én als zout gerecht kan dienen. Je proeft die lekkernijen aan een toog en enkele lage en hoge tafeltjes op het terrein van Jeux d'Hiver in het Ter Kamerenbos. We gingen likkebaarden van de wafel met rundstartaar (€10), een mix van gehakt, cresson, kappertjes, ui en een toefje ultralichte mayonaise. De versie 'Stracciatella & Tomates' (€12) is ook niet te versmaden, met zijn smeuïge Italiaanse kaas, en bolletjes sorbet met zachte Spaanse piquillo-pepers, vergezeld van tapenade, basilicum, en rode en gele kwartjes kerstomaat.
chemin du Croquetweg 1, Brussel/Bruxelles, gaufresandwaffles.be
ma/lu/Mo > zo/di/Su 12 > 20.00

1712 TERRAS Colonel Fort Jaco 030

Colonel
Colonel had al een zaak vlak bij de Louizalaan, maar opent nu een tweede restaurant aan Fort Jaco. Waar vroeger een oude benzinepomp stond, hebben Benoit Vano en Anaïs Droeven een klassezaak ingericht met een ruim terras. De kaart mikt op liefhebbers van gerijpt vlees, bereid in een Josper-grilloven, zeer herkenbaar dankzij de tegelijkertijd gegrilde en gerookte smaak. Colonel Fort Jaco profileert zich als een familierestaurant met een zondagse formule (gebraden kip, aardappelen en sperziebonen). We raden ook de frieten gebakken in rundsvet en de heerlijke gestoofde groenten aan, en voor de kleinsten zijn er smakelijke zelfgemaakte nuggets van hoevekip en panko (Japans paneermeel). En de hygiëne? Plexiglazen platen scheiden klanten van het gemaskerde personeel, en de kaart scan je via een QR-code.
chaussée de Waterloosesteenweg 1405, Ukkel/Uccle, 02-733.42.24, www.colonelbrussels.com, di/ma/Tu > za/sa/Sa 12 > 14.00 & 19 > 22.00,
zo/di/Su 12 > 22.00, vanaf/à partir du/from 16/6

1712 TERRAS au Grand Forestier 2

Au Grand Forestier
Een van de mooiste en kalmste terrassen in Brussel, met ruim genoeg plaats tussen de tafeltjes. Een ongelooflijke plek, met zijn Japanse kerselaars aan de vijver van Tenreuken. Je zou bijna vergeten dat je in Brussel bent, als je hier een zondag doorbrengt met familie. Deze Belgische brasserie is tijdloos en onberispelijk in uitvoering en bediening – drie kwaliteiten die je kan verwachten van de familie Niels, wier voorvader Joseph Niels in 1924 de filet americain heeft uitgevonden. Diezelfde filet americain (€24,75) moet je hier absoluut en zonder aarzelen komen proberen, met krokante frietjes, zoals het moet, en een bijpassend slaatje. Wie zei ook weer dat standvastigheid een schone deugd is in de keuken?
Woudmeesterlaan 2 avenue du Grand Forestier, Watermaal-Bosvoorde/Watermael-Boisfort, 02-672.57.79, www.augrandforestier.be, ma/lu/Mo > zo/di/Su 12 > 23.00

Brasserie du Heysel

Brasserie du Heysel
Met ongeveer 1.500 couverts per dag op zijn terrassen is Albert Michiels een bezig baasje. Wat een vitale man! Het hele jaar door beweegt hij zich door de 22 etablissementen die zijn groep Restauration Nouvelle rijk is. We vreesden het ergste na drie maanden waarin het hart van de horeca stopte met kloppen, maar gelukkig zijn Michiels en zijn zaken nog steeds in vorm. Genoeg plaats tussen de tafels, hydroalcoholische gel, mondmaskers: alle hygiëneregels staan op punt. Als je een mooie plek zoekt, raden we zeker het houten terras van Brasserie du Heysel aan. Voor het aperitief keken we op de gevarieerde ginkaart (Copperhead, Virunga, Gin Mare …) en voor het hoofdgerecht lieten we ons charmeren door de wok van zeer verse groenten met zoetzure saus en verse munt (€17).
Romeinsesteenweg 650 chaussée Romaine, Strombeek-Bever, 02-460.47.75, www.restauration-­nouvelle.be, ma/lu/Mo > wo/me/We 11 > 22.00,
do/je/Thu > za/sa/Sa 11 > 23.00, zo/di/Su 11 > 22.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni