Voor u getest: vier zonnige caféterrassen

Het is van het allergrootste belang dat we dezer dagen veel terrasjes doen. Niet voor het plezier uiteraard, wel als teken van solidariteit. We hebben geen andere keus: onze lever moet werken voor het goede doel.

Café Pastel
In een voetgangersstraat vlak bij de Zavel is sinds twee jaar Café Pastel te vinden, een plekje waar je de stad even kan vergeten. Het mooie houten terras met zijn wapperende gekleurde vlaggetjes doet denken aan dat van een dorpscafé, een beeld dat nog wordt versterkt door de gevel, die volledig opgaat in klimop. Voor corona toesloeg, stond Pastel bekend als een 'feest-café', waar dj's tot in de vroege uurtjes de klanten aan het dansen hielden. Momenteel is dat uiteraard verleden tijd. Café Pastel blijft wel ideaal om aan een spritz (€8) te nippen, de specialiteit van het huis, of aan een Stella van 't vat (€2,50). En doe er maar een plankje kazen en charcuterie (€25) bij. Of toch eerder een kom nacho's (€10)?
rue de Rollebeekstraat 2, Brussel/Bruxelles, 0472-92.66.60
wo/me/We > vr/ve/Fr 16 > 1.00, za/sa/Sa & zo/di/Su 14 > 1.00

1713 TERRAS etcetera

Etcetera
Op de hoek van de Philippe Baucqstraat en de Jules Malou­straat ligt een magnifiek terras waar je je maar al te graag eens zou neervlijen. De lange tafels lonken uitnodigend en een feestje met vrienden lijkt niet ver weg. Voor de confinement ademde dit café gezelligheid tot in de details: de piano binnen, een serveuse die miniconcertjes improviseerde, barbecues in de zomer waarbij iedereen welkom was om zijn eigen stukje vlees te komen roosteren… Kortom, een goede en genereuze alternatieve manier om drankjes aan de man te brengen. Ook binnen de nieuwe regels, die strikt worden nageleefd, slaagt Etcetera erin zijn aantrekkingskracht te behouden. Voor een Jupiler van 't vat betaal je nog altijd €2 euro, maar wij verkiezen toch vooral de speciaalbieren, ook van 't vat: La Trappe, Chimay, Tripel Karmeliet… vanaf €3,80.
avenue Jules Maloulaan 26, Etterbeek, 0484-02.01.00
ma/lu/Mo > zo/di/Su 14 > 1.00

1713 TERRAS Robinet

Robinet
Dit adresje, met zijn grote houten poort die zich opent zoals een garage, heeft lang in het verdomhoekje gezeten. Maar dat gaat nu veranderen. Het buitenterras, ideaal bij mooi weer, kijkt uit op de Hallepoort. De grote tafels bieden plaats voor een zeer groot aantal zitplaatsen. Binnen bevindt zich nog een terras, waar je kan zitten als het weer niet meezit. Een soort van binnenkoer dus, die van het eigenlijke café gescheiden is door zes imposante deuren die eigenaar Frédéric Nicolay heeft meegebracht uit Jaffa. Ook goed gevonden: de pingpongtafel in de zaal. Fijn dat Robinet, anders dan de meeste plekken, een passende eetkaart heeft, vol Midden-Oos­terse specialiteiten (brochettes, kebab, halloumi, chakchouka) van FreshMed. De Cristal-pils kost 2,20 euro.
boulevard de Waterloolaan 136, Sint-Gillis/Saint-Gilles
ma/lu/Mo > vr/ve/Fr 7.30 > 1.00, za/sa/Sa & zo/di/Su 9 > 1.00

1713 TERRAS moeder lambic

Moeder Lambic Fontainas
Iedereen naar Moeder! Een hartenkreet? Neen, een absolute noodzaak, want er is veel volk nodig om dit café uit zijn netelige situatie te bevrijden. Dit adres, dat het compromisloos opneemt voor ambachtelijk bier en kwaliteitsproducten, is uit de boot gevallen bij het plan om de terrassen uit te breiden – de extra plaats die het café heeft gekregen, is ridicuul, zoals je ter plaatse kan gaan vaststellen. Komt daar nog bij dat het stadscentrum momenteel geen toeristen trekt, noch bewoners uit de naburige gemeenten. Dubbel jammer, want het terras heeft een geweldige zuidelijke oriëntatie en het gemeentebestuur heeft de omgeving verfraaid met mooie grasperkjes en barrières van kastanjelaars. De pils is met 2,50 euro wat aan de dure kant, maar hij is wel afkomstig van Brasserie de Jandrain-Jandrenouille.
place Fontainasplein 8, Brussel/Bruxelles, 02-503.60.68, www.moederlambic.com ma/lu/Mo > zo/di/Su 16 > 0.00

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?