Live catch: de kunst van het catchen

"Catch is geen komedie. Het is een echte sport, met een belangrijk theatraal aspect." Aan het woord is gewezen catchkampioen Nsimba Bafuka, aka Shaolin Showman Colorado, de Brusselaar die met zijn club Brussels Young Wrestling Style en enkele special guests afzakt naar kunstencentrum Recyclart voor een bulderend catchgala. U krijgt best nu al schrik van Caïman Colorado, RJ Jaguar, Master Kong en hun trawanten.

Recyclart zette vorige zomer samen met Buurtsport Brussel al eens een gevechtsring voor de deur, wat toen aanleiding gaf tot heel wat kleurrijke, geanimeerde en soms exotische robbertjes vechten. Het experiment dat bruggen slaat tussen sport, theater en buurtwerking, krijgt nu een verlengstuk met een heuse Live Catch-show waarbij vooral Brusselse gevechtssporters met een intimiderend alter ego het tegen elkaar opnemen.

Organisator van het geheel is Nsimba Bafuka. Hij is sportanimator bij Buurtsport Brussel, maar heeft als bezieler van de Brussels Young Wrestling Style (BYWS) al een indrukwekkende tracking list in de gevechtssporten. Hij is een gewezen intercontinentaal catchkampioen, zwarte gordel judo, zwarte gordel karate en zwarte gordel jiujitsu. Eind jaren 1990 was hij trainer van het Congolese nationale catchteam, en nu is hij dus samen met 'Vieux Dany' Lopez en meester Said coach bij BYWS, dat een 25-tal worstelaars en catchers van alle leeftijden wekelijks laat trainen in de gymzaal van Anneessens Funck. De club ontstond nadat Nsimba in 2009 enkele catchers leverde voor een evenement van Bozar tijdens Museum Night Fever en heeft als bijnaam 'Temple 6 Masano' – wat in het Lingala zoveel betekent als 'amusement'.

"Vechten doe je in de ring, en niet op straat – dat is onze slogan," zegt Nsimba tussen twee van zijn lessen door. "Vooral gevechtssporten worden nogal eens op een slechte manier gebruikt buiten de sportzaal, maar wie bij ons traint heeft respect voor de sport, zijn tegenstander en zijn medemens. Bij ons is iedereen welkom om zich te komen uitleven, zodat hij of zij dat niet op straat hoeft te doen. De leden van onze club zijn van alle leeftijden, en er zitten ook al een paar meisjes tussen. We meten ons ook regelmatig met andere Belgische clubs, want de sport wordt stilaan populairder."

Is catch dan niet vooral iets voor kolossale, gebronzeerde sportvechters die na hun carrière nog wat willen bijverdienen? "Je moet niet te veel naar de Amerikaanse televisie kijken," raadt Nsimba aan. "Wij beoefenen een sportieve catch waarvoor je niet volwassen hoeft te zijn. Vanaf je zesde kan je bij ons beginnen met worstelen, en vanaf je twaalfde of dertiende kan je lessen catch krijgen. Ik zal trouwens proberen om ook een paar van die jongeren een demonstratie te laten geven op de avond in Recyclart."

Catch heeft ook een belangrijk showelement. Is Recyclart daarvoor een goede plek? "Natuurlijk is dat theatrale aspect heel belangrijk. Er zit zelfs een komische kant aan catch. Maar dat wil niet zeggen dat catch een stukje komedie is. Sommige mensen begrijpen dat verkeerd. Dat komt natuurlijk door de Amerikanen, die zelfs trouwpartijen organiseren in de ring. Catchers spelen een personage. In de ring zien ze er inderdaad een beetje anders uit dan wanneer ze over straat lopen. Het spektakel begint ook al voor ze de ring instappen. Er is een scenario, er zijn vaak een 'goede' en een 'slechterik', en het gevecht verloopt volgens bepaalde codes. Sommige grepen zijn verboden, en het is niet de bedoeling dat je weerstand biedt als je geworpen wordt. Maar er blijven risico's aan verbonden. Er zijn genoeg sporters die zich blesseren tijdens de wedstrijd, ook al doen we alles om dat te vermijden. Catch is tegelijk sport, acrobatie en een maskerade. Wij noemen onze stijl de Brusselse stijl. We nemen alles wat goed is uit de VS, België, Frankrijk en Congo over en voegen het samen."

Nsimba Bafuka aka Shaolin Showman Colorado

1516 catch nsimba
© Ivan Put

Congolees, 94 kg/1,95 m

Zwarte gordel judo, zwarte gordel karate en zwarte gordel jiujitsu. Gewezen intercontinentaal catchkampioen en gewezen coach van het Congolese nationale catchteam.

Buiten de ring is hij voor vele jonge catchers een vaderfiguur, maar in de ring is hij onverbiddelijk en kan hij rekenen op tonnen ervaring. Meestal herkenbaar aan zijn bandana en aan zijn imposante lengte.

Richy Lamy aka RJ Jaguar

1515 catch RJJaguar3
© Ivan Put
Belg, 83 kg/1,80 m

Was een van de eerste jongelingen die aansloot bij BYWS, en is daar nu al tien jaar aan de slag. Hij doet zijn bijnaam alle eer aan want hij heeft inderdaad de lenigheid van een jaguar. Hij springt als een acrobaat naar alle hoeken van de ring en intimideert de tegenstander met zijn vervaarlijk masker.

Robinson Hoogaert aka Monster Robinson

1515 catch monster Robinson
© Ivan Put
Belg, 118 kg/1,80 m

De zwaarste uit het circuit maar daarom ook de verraderlijkste. Ziet er even afschrikwekkend uit als The Joker en is duidelijk in het bezit van duistere krachten.

Mosobongo Jossar aka Master Kong

1516 catch master Kong2
© Ivan Put
Belg, 102 kg/1,80 m

De Belg van Congolese orgine ziet er met zijn honderd kilo bepaald indrukwekkend uit, ook al draagt hij alleen een zwarte slip wanneer hij de ring betreedt.

Tijdens Live Catch neemt hij het daarin op tegen de Franse magiër Maurice Loma, die letterlijk vuur spuwt wanneer hij vecht.

El Yachouti Kamal aka Sheik Kamal Ville

1516 catch sheik Kamal
© Ivan Put
Belg, 99 kg/1,80 m

Catcher met Marokkaanse roots. Heeft een achtergrond in taekwondo en jiujitsu, en is sinds 2010 aan de slag bij BYWS. Samen met zijn kompaan Achilles is hij ploegenkampioen van de club en winnaar van internationale wedstrijden.

Tijdens de Live Catch vechten zij ook tegen twee catchers uit de stal van Salvatore Bellomo, voormalige ster van de Amerikaanse World Wrestling Superstars.Live Catch, 2/4, 21.00, Recyclart, Brussel-Stad. Meer info op de website van Recyclart en BYWS

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
 • Wat Brussel van Kopenhagen en Wenen leren kan
 • Big City: helpt zilverpapier om je appartement koel te houden?
 • In gesprek met rapper SPACEBABYMADCHA
 • Beestig Brussel: de kolibrievlinder overwintert vaker in Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze maand
 • Interview - Tim Burton
 • Portret - Jan Wallyn
 • Victor Horta en de grammatica van de art nouveau
 • De ruimtereis van King Krule
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement